Frågor efter förlossningen kommer aldrig att få svar

Under förlossningen fastnade sonen John och höll på att dö. Madelene Malmberg menar att den dramatiska förlossningen hade kunnat undvikas om hon fått göra ytterligare ett tillväxtultraljud. Nu har hon fått kraft att anmäla vården. Men då visade det sig vara för sent.

John vägde 4,8 kilo när han föddes och fastande med ena skuldran under förlossningen. Nu har mamma Madelene Malmberg anmält vården. Men många frågor kommer aldrig att få något svar.

John vägde 4,8 kilo när han föddes och fastande med ena skuldran under förlossningen. Nu har mamma Madelene Malmberg anmält vården. Men många frågor kommer aldrig att få något svar.

Foto: Carina Bergius

Katrineholm2022-08-19 17:02

När Madelene Malmberg väntade sitt första barn drabbades hon av graviditetsdiabetes. Vid graviditetsdiabetes är det mycket vanligt att barnet i magen ökar kraftigt i vikt, så gjorde även Madelenes ofödda barn. I vecka 35+4 vägde han 24 procent över det normala. I samband med detta planerades igångsättning under vecka 40+0. Men något mer tillväxtultraljud gjordes aldrig. När Madelenes son föddes efter en dramatisk förlossning vägde han 4 830 gram och var 55 cm lång.

– Under förlossningen fastnade han med ena skuldran och satt fast i sex minuter. De sa att jag måste krysta allt vad jag kunde och de slet för att få ut honom, berättar Madelene.

När pojken kom ut var han livlös, men efter hjärt- och lungräddning kom andningen i gång. 

Bara timmar efter förlossningen drabbades pojken av kramper och fördes med ambulans till Örebro, för kylbehandling. Dagen därpå fick han ytterligare ett större krampanfall och slutade ännu en gång att andas.

Det har varit en orolig tid efter förlossningen. I sin anmälan skriver Madelene bland annat att hon i början inte ens kunde titta på bilder från pojkens födsel. Därefter har mycket tid gått åt till kontroller och undersökningar hos läkare och sjukgymnast. 

– Vi visste inte om John skulle kunna gå eller om han skulle kunna prata. Ingen visste ju vad syrebristen gjort med hjärnan. Nu har det gått bra. Men det hade kunnat gå så mycket värre.

undefined
Madelene Malmberg önskar att man hade satt i gång den förra förlossningen tidigare eller att hon förlösts med kejsarsnitt. Den här gången ser allt bra ut. "Men det är ändå oroligt efter allt som hände förra gången", säger Madelene.

Först nu har Madelene Malmberg fått kraft att skriva ner vad som hände. 

– Jag har hela tiden känt att det inte gick rätt till, men jag har inte orkat ta tag i det förrän nu.

Men när hon var redo att berätta var det för sent.

Madelene Malmberg har anmält vården till Inspektionen för vård och omsorg, men Ivo kommer inte att ta upp ärendet eftersom det har gått över två år sedan det inträffade. Madelene konstaterar att nu kommer hon aldrig att få veta varför vården inte gjorde mer.

I början av oktober väntar Madelene familjens andra barn.

– I dagsläget ser det bra ut och den här gången kommer jag att få kejsarsnitt. Men det är ändå oroligt efter allt som hände förra gången.

Madelene Malmberg önskar att hon hade fått göra ytterligare ett tillväxtultraljud förra gången och att man hade satt i gång förlossningen tidigare eller förlöst barnet med kejsarsnitt.

– Då hade vi sluppit traumat. De visste ju att han var stor redan i vecka 35. Ändå fick jag gå full tid. Jag tycker att man hade kunna göra något med den informationen man hade.

undefined
John vägde 4,8 kilo när han föddes och fastande med ena skuldran under förlossningen. Nu har mamma Madelene Malmberg anmält vården. Men många frågor kommer aldrig att få något svar.

Veronica Svanström, verksamhetschef på kvinnokliniken på Kullbergska sjukhuset och Mälarsjukhuset, beklagar parets traumatiska första tid med sitt barn.

Borde man ha gjort ytterligare ett tillväxtultraljud när man visste att barnet var stort redan i vecka 35?

– Vi kan inte uttala oss kring enskilda fall, och det är omöjligt att uttala sig om detta utan att göra just det, säger hon.

Hur stort ska ett barn vara för att ni ska sätta igång en förlossning tidigare?

– Nationella riktlinjer rekommenderar att man ska vid förväntad födelsevikt över 4 500 gram ska ta ställning till induktion (igångsättning av förlossningen, red anm) inom några dagar, samt vid de fall då modern har diabetes skall eftersträva induktion innan fostervikten når 4 500 gram.

Därför utreder inte Ivo

Som regel utreder Ivo inte ärenden som rör händelser som ligger mer än två år tillbaka i tiden.

Ivo har dock möjlighet att utreda äldre ärenden om man bedömer att det finns skäl för det.

Skäl kan vara att klagomålet rör en händelse som fått allvarliga konsekvenser för en enskild.

Det kan handla om att man misstänker att ett brott har begåtts eller att man exempelvis missat en cancerdiagnos längre tillbaka i tiden, som hade gått att behandla på annat sätt.

Källa: Inspektionen för vård och omsorg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!