Lyckad kampanj mot invasiv växt

Kommunens uppmaning fick många katrineholmare att rapportera var den invasiva växten kanadensiskt gullris fanns. Nu hoppas kommunekologen att de har fått bukt med spridningen.

Ett arbetslag har under sommaren arbetat bland annat med att bekämpa kanadensiskt gullris på kommunens mark. Linda Aldebert är glad att så många katrineholmare tipsade om var den invasiva växten fanns.

Ett arbetslag har under sommaren arbetat bland annat med att bekämpa kanadensiskt gullris på kommunens mark. Linda Aldebert är glad att så många katrineholmare tipsade om var den invasiva växten fanns.

Foto: Rebecka Jonsson

Katrineholm2021-09-17 13:49

De invasiva växten kanadensiskt gullris har fått rejält fäste i Katrineholm. I somras uppmanade kommunen medborgarna att rapportera in var växten fanns på kommunal mark. Kampanjen blev framgångsrik, meddelar nu kommunekolog Linda Aldebert.

– Det var många som hörde av sig, säger hon.

Kanadensiskt gullris blir mer än en meter högt och ofta bildar stora bestånd. Den har odlats som prydnadsväxt och sprids fortfarande från trädgårdar.

Kommunen har i sommar haft extra resurser i form av ett arbetslag som hjälpt till med bland annat bekämpningen av invasiva växter.

– Vi fick statliga medel för att anställa arbetsledare, annars hade vi inte kunnat göra den här satsningen. Det betyder också att många har fått jobba med meningsfulla arbetsuppgifter, säger Aldebert.

Kanadensiskt gullris finns inte med på EU:s lista över de invasiva arter som bland annat är förbjudna att odla. Det finns därmed inga krav på att ta bort gullriset, men om man inte gör det, riskerar det att sprida sig över stora områden och tränga bort den inhemska floran.

– Varje blomma sprider tusentals frön. Gullriset är stort och kraftfullt och skuggar små blommor.

Linda Aldebert säger att det varit mer kanadensiskt gullris än någonsin i Katrineholm i år.

– Det är en svår utmaning att få bort det. Jag är jätteglad att vi kunnat göra den här insatsen. Nu hoppas jag att vi har fått bukt med den allvarliga spridningen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!