Knivattacken på vårdcentralen – till synes oprovocerad

Vid 07:30 på morgonen den 1 juni satt mannen, som vi kallar för A, i en soffa i vårdcentralens väntrum.

Den kniv man tror användes låg i sandlådan på innergården.

Den kniv man tror användes låg i sandlådan på innergården.

Foto: Ur polisens förundersökning

Katrineholm2022-09-01 20:58

Vårdcentralen öppnar redan klockan 07:15 för provtagningar, men mannen var ändå tidig och sa god morgon till personal, som kom till jobbet. 

"Jag kände obehag", säger en ur personalen. Flera ur personalen har sagt i förhör att mannen hade otäck blick, att han såg sliten ut, kanske var han påverkad. 

Vid 07:40-tiden kom B och satte sig, på väntrummets andra soffa. B är den man, som senare blev knivhuggen, som egentligen heter något annat. Han hade tid på vårdcentralen klockan 8. Efter en stund tog B upp sin mobil och tittade på den. A, i den andra soffan, sa att B skulle sluta filma honom. B förstod inte, han filmade inte. 

undefined
Väntrummet på vårdcentralen, där den ena mannen misstänks ha attackerat den andre med kniv.

Men A jagade upp sig, berättar B i förhör, han sa fula ord till B, skällsord. B tänkte att A inte var fullt normal, och B undvek att svara på skällsorden och försökte bevara lugnet. Men efter en stund säger B, ställde sig A upp och började veva med armarna och tog sats för att slå B i ansiktet. Då slog B till A, med vad han beskriver som en örfil. Plötsligt fanns kniven i A:s hand och han svepte med knivhanden mot B:s bröst och mage. B avvärjde med ena armen och kniven träffade honom i armen. Sårskadan i armen är sju cm lång och beskrivs som "komplicerad och kraftigt gapande", i det rättsmedicinska utlåtandet.  

Vårdcentralens personal hade morgonmöte och hörde plötsligt ljud från väntrummet. "Det lät som att städvagnen vält", säger en anställd i förhör. B sprang efter knivhuggningen ut ur väntrummet och letade efter personal som kunde hjälpa honom. Blodet droppade från armen. En anställd sprang till väntrummet, varifrån ljuden hörts, och såg först A, som stod vid dörren. Hon såg honom lämna byggnaden och springa mot rondellen vid Stora Malmsvägen, men att han tog in på en väg mellan husen innan han kom fram till rondellen. Personalen tog in den knivskurne B, lade tryckförband på hans arm och ringde ambulans. 

Även polisen larmades. Den första patrullen hade fått uppgifter om hur A såg ut. Han gick på ett särskilt sätt och hans byxor var nedhasade. Patrullen körde vänster i rondellen från Västgötagatan, in på prins Bertils gata, och såg en person som gick annorlunda med nedhasade byxor. Polisen ropade åt honom att stanna och kunde då se att han hade blod på händerna. Klockan 08:06 greps han. Mannen sa till polisen att allt kommer att bli bra, allt löser sig. Poliserna frågade efter kniven och mannen svarade att han kastat den, men inte mindes var. 

undefined
Polisen larmades till ett bråk i Nävertorp i Katrineholm och kunde en stund senare gripa en man misstänkt för mordförsök.

En hundpatrull kallades in, som skulle försöka spåra kniven. Tvärs över vägen från vårdcentralen ligger det flerfamiljshus. Hundpatrullen fick uppgifter om att mannen gått in på husets innergård. I en sandlåda, en sådan som man tar sand ur när det är isigt på marken, låg kniven. Polisen hittade kniven när han grävde med handen i lådan. 

undefined
Kartor visar hur hundpatrullerna arbetat och var kniven fanns.

A anhölls, misstänkt för försök till mord. När rättegången inleddes i början av augusti pausades den för att mannen skulle genomgå en stor rättspsykiatrisk undersökning.

Förhören med honom är i delar svårbegripliga. Han gick in i väntrummet för att "landa efter ett långt dygn" och hade med sig kaffe. När han ser bilder från väntrummet, för att visa hur han satt, säger han att möbler är ditställda i efterhand. Han säger att knivhuggningen kanske var en välgärning, ett sätt att balansera något. Knivhuggningen var en "replik". Han säger också att han inte tycker att polisen ska "överdriva" händelsen.

Rättegången fortsätter den 8 september. 

Mordförsök

Om mannen döms för mordförsök, kan det ändå bli så att han ska vårdas inom rättspsykiatrin istället för att sitta i fängelse. Det avgör tingsrätten. Rättspsykiatrisk vård, som ges på exempelvis Karsuddens sjukhus, är inte tidsbestämd. 

Om straffet blir fängelse, är straffet som för fullbordat mord, det vill säga högst arton års fängelse eller livstid. 

Grov misshandel ger fängelse i lägst ett, högst sex år. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!