Pia Dahlén, kommunikationschef på kyrkans nationella kansli, bekräftade att det var fråga om en så kallad ransomware-attack, där hackarna krävde pengar för att låsa upp systemen igen.
"Av säkerhetsskäl kan jag inte ge några detaljer om vad det är för krav, men vi kommer inte att bemöta dem", sa hon till Kyrkans tidning.
Hon sa också att attacken skulle påverka församlingarnas arbete i veckor.
Det kan Peter Fagerlund, administrativ chef i Katrineholmsbygdens församling, bekräfta att det har gjort.
– Det har skapat en hel del merarbete när kalendersystemet inte fungerat. Bokningssystemen låstes, alla dokument blev krypterade. Vi har fått försöka återskapa så gott vi har kunnat. Vi kan inte boka förrättningar för vi ser inte var det är ledigt. Risken för dubbelbokningar och fel är stor.
För att minska riskerna har församlingen just nu dragit ned på möjligheten att boka bröllop och dop. Begravningsbokningar sköter man manuellt.
Ändå tycker Peter Fagerlund att Katrineholmsbygden har klarat sig ganska bra. Och de omkring 90 anställda kommer att få lön i december.
– Sedan i måndags har vi börjat jobba med en manuell rutin, men vi kommer att klara grundlönerna. Vi får räkna manuellt men betalningarna kommer att gå via banken. Jag kan inte bekräfta att vi klarar alla tillägg, som reseersättningar, men det får justeras i januari i så fall. Alla kommer att få lön före jul så att de kan köpa skinka och julklappar.
I värsta fall, säger Peter Fagerlund, kan församlingen göra manuella betalningar rätt in på den anställdes bankkonto. Förtroendevalda kommer dock att få vänta på sina arvoden till januari.
När det gäller hackerattacken mot kyrkan tror inte Peter Fagerlund att kyrkan blev tagen på sängen, men att säkerheten inte har varit tillräcklig.
– Det är 24 000 datorer i kyrknätet. Någonstans har man ju brutit igenom. Det finns väl både experter och icke-experter hos oss. Samtidigt måste man bedöma risker utifrån vad vi har för information. Vi kanske inte har försvarshemligheter ändå. Vi har haft brandväggar, sekretess och skydd, men nu har vi ännu bättre rutiner.
Kyrkan har lärt sig mycket av hackerattacken, tror Peter Fagerlund, och även han själv har lärt sig.
– Jag har alltid predikat att man inte ska spara saker på datorn. Men det har jag själv gjort i alla fall, och nu är allt borta.