Som tidningen berättat tidigare planerar Vattenfall att bygga nya luftburna elledningar mellan Lövåsen i Katrineholm och Hedenlunda i Flen, via Speteby utanför Valla. Anledningen är att elen behövs till Amazons kommande serverhall.
För att minimera intrång i obruten terräng planerar elbolaget för att de nya ledningarna uteslutande ska gå parallellt med befintliga luftburna elledningar, förutom på en 700 meter lång sträcka i höjd med Skogstorp utanför Hedenlunda.
Men förslaget köps inte av markägarna. Flera som berörs har skickat in synpunkter under samrådstiden, som gick ut den 26 mars. Två av dem är Katarina Skarp och Fredrik Andersson, som driver Knutsta gård utanför Valla.
– Det måste bli ett stopp på det här. Varför kan man inte gräva ned ledningarna som man gör överallt annars? Det är skandal och fel högre upp när man bara får köra över alla fastighetsägare på det här viset, säger Katarina Skarp.
Även Lantbrukarnas riksförbund nobbar Vattenfalls förslag. De menar att det rimliga vore att gräva ned ledningarna på befintlig ledningsgata, även de luftburna elledningar som redan finns där i dag. Argumentet är att merkostnaden och svårigheten med markförlagd kabel mer än väl vägs upp av den fördyrade brukningen av åkermark samt den minskade produktionen i skog och på åkermark som luftledningar medför.
– Markägarna får förvisso intrångsersättning, men ingen ersättning för förstörd utsikt, säger Johan Lagerholm, ordförande för LRF Södermanland.
Vidare menar han att det verkar råda inkompetens hos de svenska elföretagen för hur man gräver ned elledningar.
– Tittar man ut över Europa så gräver man ned många av de här ledningarna. Tekniken finns, men i Sverige verkar kompetensen saknas.
Mikael Björnér, pressansvarig på Vattenfall eldistribution, har förståelse för att människor inte vill se luftburna elledningar, men säger att tekniken inte möjliggör nedgrävda elledningar med hög spänning på långa sträckor.
– Vi har noterat att det finns kritik och kommer att bemöta dessa yttranden i en samrådsredogörelse till länsstyrelsen. Anledningen till att vi, generellt sett, nästan aldrig gräver ned ledningar med hög spänning är att luftledning är den tekniska lösning som långsiktigt uppfyller de krav som ställs på överföring av el, säger han.