Lottas son är hemlös: "Det är så hopplöst"

Ibland får Lotta tag på sin hemlösa son via telefon, men för det mesta har hon ingen aning om var han är. Upprepade gånger har hon vädjat om hjälp från socialförvaltningen. "Det är så hopplöst", säger hon.

"Jag har kämpat ända sedan han var liten, för att han ska få den hjälp han behöver. Än i dag får jag fortsätta att kämpa", berättar Lotta.

"Jag har kämpat ända sedan han var liten, för att han ska få den hjälp han behöver. Än i dag får jag fortsätta att kämpa", berättar Lotta.

Foto: Casper Hedberg / TT

Katrineholm2020-12-07 18:14

Lotta, vi kallar henne så, berättar att det gick snett för sonen redan i skolan.

– Det var kämpigt under hans uppväxt. Jag var ensam med honom och hans två syskon. Han hade väldiga utbrott.

I dag är sonen vuxen och Lotta kämpar fortfarande för att han ska få hjälp.

– Jag känner att jag hela tiden har blivit motarbetad av socialen. Hans adhd har gjort att han valt att vara hemlös. Han klarar inte av tvånget, att man måste göra si och så.

I dag vet inte Lotta var sonen är. Hon hörde att han var i Katrineholm för en tid sedan.

– Jag kan få tag på honom på telefon emellanåt. Om han har lyckats ta sig in någonstans och laddat den.

– Han flyttar på sig. Är han här håller han sig gömd i någon skog. Han säger själv att de är ute efter honom. Jag antar att det har med skulder att göra. Ibland sätter han sig på ett tåg och åker i väg. Han vill inte säga var han är.

Lotta har gjort en rad orosanmälningar till socialförvaltningen det senaste året.

– De gör ingenting. Jag har hört att man kan göra en orosanmälan för att en vuxen ska få hjälp. Jag vill att han ska få hjälp med sin psykiska hälsa. Han har inga pengar, ingenstans att bo, säger hon och fortsätter:

– Han har försökt att få hjälp av socialen. Men de kräver att han ska skriva in sig på arbetsförmedlingen och söka ett jobb. Det klarar han inte av. Och han förstår inte själv att han behöver hjälp.

Lotta känner sig frustrerad och ledsen.

– Jag har kämpat ända sedan han var liten, för att han ska få den hjälp han behöver. Än i dag får jag fortsätta att kämpa. När han inte inser själv att han behöver hjälp finns det ingen hjälp att få. Det är frustrerande. Vi kommer ingenvart.

Lotta vill att problemet ska lyftas fram i ljuset, för hon tror att det är många som mår dåligt och behöver liknande hjälp.

– Det är så hopplöst. Nu börjar det dessutom bli kallt. Det kommer en vinter. Överlever han ute? Har han någonstans att ta vägen?

Enlig Lena Ludvigsson, chef på socialförvaltningen, är situationen som Lotta beskriver ingen vanlig situation i Katrineholm. 

– Men det finns några enstaka individer som i olika perioder är hemlösa och aktuella hos socialförvaltningen.

Vad tänker du när du hör mamman berätta? 

– Det är svårt att uttala sig om ett enskilt fall, men det är en mycket tragisk situation som beskrivs, säger Lena Ludvigsson.

Hon tror att en försvårande omständighet kan vara att sonen rör sig mellan olika kommuner. Det gör en person svårare att upptäcka. När det gäller anmälningar om vuxna så kan inte socialförvaltningen agera utan samtycke från personen ifråga.

– Undantaget är LVM-anmälningar ("lag om vård av missbrukare i vissa fall") där vi har möjlighet att agera mot någons vilja. Till föräldrar i den här situationen kan vi dock erbjuda anhörigstöd.

Hur kan ni hjälpa den som är hemlös?

– Utgångspunkten är alltid att alla möjligheter ska vara uttömda. Socialtjänsten kan efter att detta är utrett erbjuda akut boende.

Måste hjälp alltid vara förenat med krav?

– Av socialtjänstlagen framgår det att hjälpen ska utformas tillsammans med den enskilda och möjliggöra ett självständigt liv. Socialtjänsten kan och ska ställa krav på att människor gör det som krävs för att de ska bli självförsörjande och i det ingår att skriva in sig hos arbetsförmedlingen om inga särskilda hinder föreligger, förklarar Ludvigsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!