Under torsdagen publicerade Expressen sin granskning om skönhetsjätten Rapide, som grundades i Katrineholm 2013. Expressen har träffat flera före detta anställda och nuvarande anställda på Rapide som vittnar om hur unga kvinnor "utnyttjas och skräms till tystnad på skönhetsbolagets frans- och brynbarer".
Nu bekräftar två tidigare anställda som har varit i kontakt med Katrineholms-Kuriren den bild som framkommer i Expressens granskning. Båda två riktar även skarp kritik mot bolagets grundare och huvudägare, Susanne Lundquist och hennes dotter Tilda Nordh, som startade skönhetsbolaget i Katrineholm.
– Jag jobbade bara några månader innan jag sade upp mig. De ställde orimliga krav och det var jättedåligt betalt. Det var knappt några raster, man kunde inte ens gå och kissa när man behövde. Det var bara att knipa, berättar en av de tidigare anställda för Kuriren.
Vid ett tillfälle hade hon råkat skära sig så illa i högerhanden att hon fick sys. När hon meddelade de ansvariga att hon inte kunde komma till jobbet säger hon att hon blev ifrågasatt.
– De blev jättesura och trodde mig inte. Jag skickade till slut en bild på min sydda hand, berättar hon.
Vad tänker du om det som Expressens granskning av Rapide visar?
– Jag tycker det är bra att det kommer fram hur illa de behandlar sina anställda. Man kände sig som en slav som skulle håva in pengar åt företaget. Det är jättebra att inte fler unga tjejer, som tror att det är ett glamouröst och spännande jobb, luras in.
Den andra kvinnan som har jobbat för Rapide berättar för Kuriren att hon varken tordes vabba eller sjukskriva sig.
– Jag blev också ifrågasatt när jag gick på toaletten. Jag hade ont i magen varje dag när jag gick till jobbet. Sista tiden hade jag sån ångest. Det har satt sina spår. Det var verkligen en vidrig arbetsmiljö.
I Expressens granskning publiceras ett brev som 13 anställda och före detta anställda skickade i höstas till Rapides företagsledning. Där kritiserades bland annat ökande sjukskrivningar, uppsägningar, vuxenmobbning, extrem arbetsbelastning och ensamarbete. I granskningen framkommer det även att Rapide saknar kollektivavtal.
När Katrineholms-Kuriren kontaktar den ena grundaren, Tilda Nordh, bemöter hon kritiken från de två källor som har varit i kontakt med tidningen. Ord står mot ord och hon säger att hon inte känner igen den kritik som riktas mot ledningen.
– Vi har aldrig haft som avsikt att bete oss illa mot någon. Personalen är det viktigaste vi har för att kunna skapa den bästa skönhetsupplevelsen tillsammans med våra kunder, säger Tilda Nordh.
Utan vetskap om var och när de två anonyma källorna arbetade för Rapide, ger hon situationen i Katrineholm som exempel.
– Gällande brynbaren i Katrineholm så hade vi egen toalett under sex år i den egna lokalen och under vår tid på Åhléns i Katrineholm använde vi personalutrymmen både för raster och toalettbesök. Alla arbetspass och lunchraster har varit schemalagda enligt lag.
Tilda Nordh känner heller inte igen de specifika händelser som källorna vittnar om, som uppgiften om att en anställd skulle ha blivit ifrågasatt efter att ha skadat sin hand.
– Den här enskilda händelsen är ingenting vi känner igen och kan därmed inte bemöta kritiken, säger hon.
Som Kuriren tidigare har berättat befinner sig skönhetsbolaget Rapide, som dras med ekonomiska problem, under företagsrekonstruktion. Bolaget har 8,8 miljoner i skulder och i början av februari hålls ett borgenärssammanträde där fordringsägarna ska fatta beslut om huruvida skulderna ska skrivas ner.