På söndag avgörs det sannolikt. Då fattar Socialdemokraternas partistyrelse beslut om partiet ska ställa sig bakom att Sverige ansöker om medlemsskap i försvarsalliansen Nato. Om Socialdemokraterna vill ansöka finns majoritet i riksdagen för medlemsskap. Bara V och MP är i det läget emot medlemsskap.
Lokalt bland ledande socialdemokrater i Katrineholm och Vingåker finns olika åsikter och även de, som inte bestämt sig.
– Svår fråga, säger Katrineholms kommunstyrelseordförande Johan Söderberg.
Han fortsätter:
– Jag har för min egen del inte landat i den frågan än. Jag ser både för- och nackdelar. Jag ser att det kommit besked från Finland och det är ju en sak som påverkar vad Sverige bör ta för beslut. Men för min personliga del är jag inte framme vid något eget ställningstagande än.
Anneli Hedberg, ordförande i arbetarekommunen i Katrineholm, är glad att hon slipper fatta Nato-beslutet:
– Läget har förändrats ganska mycket sedan vårt partis tidigare ställningstagande. Jag blir inte förvånad om det blir ett ja. Men jag är glad att jag slipper fatta det beslutet.
Robert Skoglund, ordförande i socialnämnden i Vingåker och en av kommunens ledande socialdemokrater, har sin uppfattning klar:
– Före kriget i Ukraina skulle jag inte ha reflekterat över frågan om Nato. Vi lekmän kan inte göra någon försvarspolitisk analys. Men med det sagt har jag gått från att säga nej till att säga ja idag. Vi behöver samlas nu och markera tydligt mot aggressionsstaten Ryssland. Ryssland måste förstå att man inte kan angripa fria länder.
Anneli Bengtsson, kommunstyrelsens ordförande i Vingåker, är däremot mer tveksam:
– Jag har inte kunskapen att säga ja eller nej. Men om jag problematiserar: som säkerhetsläget är och som Finlands diskussioner går, så "ja". Men det är ett tveksamt ja, för jag förstår inte konsekvenserna. Vad innebär det när det gäller att skicka våra unga grabbar i krig? Vad innebär det för risk i säkerhetsläget för oss? Vi pratar om skydd nu, men vad är det för risk med Nato-medlemsskap?
Fredrik Olovsson, katrineholmare och ledamot av partistyrelsen, vill inte svara på vad han tycker – nu.
– Jag ska vara med och fatta beslutet på söndag och jag ska läsa den försvarspolitiska analysen, som åtta riksdagspartier jobbat med, innan det. Jag har förstås en inriktning, men jag kostar på mig att läsa analysen, innan jag bestämmer mig.