På onsdagsförmiddagen blev Magdalena Andersson landets första kvinnliga statsminister. De lokala reaktionerna var glada, även från andra partier än S.
– Det är jätteroligt. Vi har inte samma partitillhörighet, men jag tycker att det var på tiden, 100 år efter den kvinnliga rösträtten. Jag hoppas väl att det kan bli lite mjukare frågor, men vi får se, kommenterar Ewa Callhammar (L), gruppledare i Region Sörmland.
Anneli Bengtsson (S), kommunstyrelsens ordförande i Vingåker, är glad:
– Tjoho! Det är fantastiskt att vi kan välja en kvinnlig statsminister till hundraårsjubileet av demokratin. Hon är en fantastisk människa som gjort ett fantastiskt arbete som finansminister. Jag tycker att det är ett stort kliv utifrån den demokratiska aspekten och ett stort kliv för socialdemokratin, att vi haft kraft att presentera en kvinnlig statsminister.
Katrineholms oppositionsråd Inger Fredriksson (C) kommenterar valet så här:
– Det är ett glastak som spräckts, ur kvinnoperspektivet. Det visar att hela befolkningen, faktiskt, kan bli statsminister. Sedan hade jag hellre sett att en centerkvinna bröt glastaket, men det är ändå principiellt viktigt för kvinnor och tjejer.
Charlotte Prennfors (M) är andra vice ordförande i kommunstyrelsen i Vingåker.
– Jätteroligt. Det finns ingen politisk prestige i att tycka det. Det är alltid roligt när det går bra för andra kvinnor. Det viktiga är ju att man tillsätts för kompetens, inte kvoteras. Och hon är ju duktig. Sedan tycker jag inte som hon, men hon kan vara kompetent för det. Demokrati bygger på att vi har olika ideologier som bollas mot varandra, säger hon.
– Det är häftigt. Jag är väldigt väldigt stolt över det. Det är historiskt. Hon är en förebild för alla unga tjejer, att vi kan också bli statsministrar, säger Mariam Yassin (S), yngst i Katrineholms kommunfullmäktige.
– Jag tycker att ”äntligen” är ett väldigt passande ord. Efter att kvinnor fick rösträtt tog det 100 år innan vi fick en kvinna som statsminister, sist i Norden, precis som vi var sist med rösträtten. Jag tycker att alla, oavsett parti, borde kunna känna glädje över det, säger Tjia Torpe, som är ordförande för insamlingsstiftelsen Fogelstad.
Stiftelsen äger Lilla Ulfåsa, där Kvinnliga medborgarskolan under många år utbildade kvinnor till att ta plats i politiken sedan rösträtten införts, och där verksamhet i samma anda nu anordnas igen.