Lokala företagare lurades på nästan 400 000 kronor

Två företagare i Katrineholm lurades att ladda ner ett program för att betala en skuld. De som hörde av sig sa sig vara från Kronofogden. "Det är jätteallvarligt att människor använder vårt namn för att luras", säger Helena Esscher från Kronofogden.

Arkivbild.

Arkivbild.

Foto: Niklas Holm

Katrineholm2024-08-04 11:50

En av bedrägerierna började med att en manlig företagare i 65-årsåldern blev kontaktad på sms av en avsändare som verkade vara Kronofogden. Personen sa att det hade kommit ett krav från Inkasso för en vara som inte hämtats. När mannen hade frågor om ärendet hänvisades han till en person som utgav sig för att jobba på banken SEB.

Där fick han höra att han bank-id hade blivit kapat och att det låg ett antal överföringar planerade till andra konton. För att hindra dessa blev mannen uppmanad att ladda ner ett program där han behövde scanna ett antal QR-koder och klicka okej.

Efteråt visade det sig att mannen hade godkänt sex stycken överföringar på sammanlagt 270 000 kronor till ett konto i Spanien.

undefined
Båda fallen av bedrägeri började med ett sms från vad som verkade vara Kronofogden.

En annan man i ett Katrineholmsbaserat företag har också blivit utsatt för ett liknande bedrägeri. Med ett liknande tillvägagångssätt fick även den mannen ett sms som såg ut att komma från Kronofogden. Där stod det att företaget hade en inkassoskuld som behövde betalas.

Mannen uppmanades att ladda ner ett program som skulle låta honom betala skulden. Genom programmet fick han QR-koder som ledde till en betalning. Där kände mannen att det var något lurt med hela grejen och kontaktade sin bank.

Banken kunde då se att det strax innan hade skett fyra betalningar till ett konto i Spanien. Den sammanlagda summan uppgår på omkring 120 000 kronor.

– De är väloljade och duktiga på att prata, och återigen var det Spanien pengarna hamnade i, säger kommissarie Peter Göransson vid polisen.

undefined
"Känner man sig det minsta osäker kan man alltid logga in på Mina sidor eller ringa oss på det nummer som finns på vår hemsida", säger Helena Esscher, pressansvarig på Kronofogden.

Helena Esscher, pressansvarig på Kronofogden, säger till Kuriren att de är medvetna om problemet och att de arbetar aktivt med att försöka motverka det.

– Vi tycker att det är jätteallvarligt att människor använder vårt namn för att luras. Det händer att vi skickar ut både mejl och sms, men vi ber aldrig någonsin folk att använda bank-id på det sättet eller frågar om någons uppgifter, säger hon.

Deras råd för att undvika att bli lurad är att se till att man verkligen pratar med någon som företräder myndigheten.

– Känner man sig det minsta osäker kan man alltid logga in på Mina sidor eller ringa oss på det nummer som finns på vår hemsida så att man vet att det är rätt.

Tips från Kronofogden

Har du fått ett mejl? Stämmer avsändarens mejladress med organisationen hen utger sig att mejla från? Var uppmärksam om avsändaren mejlar från en okänd adress eller en adress med blandade siffror och bokstäver?

Har du fått ett misstänkt bluff-sms? Då ska du vara uppmärksam på landsnumret. Vi är verksamma i Sverige, som har landsnummer +46.

Om du fått ett misstänkt bluff‑sms kan du vidarebefordra meddelandet till 7726. Siffrorna motsvarar ordet SPAM på knappsatsen i telefonen och är globalt etablerat för att rapportera bluff-sms. Det är ett operatörsoberoende nummer som alla kan använda. På så sätt får teleoperatörerna veta vilka bluff‑sms som förekommer.

När du har rapporterat sms:et, rekommenderar vi att du sedan raderar meddelandet.

Källa: Kronofogden

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!