Julhandeln är över, men går i stället in i mellandagshandeln. Samtidigt skriver näringslivsorganisationen Svensk handel att landets butiksägares har den lägsta framtidstron sedan mitten av 2020. Enligt deras barometer betyder det att handlarna ser negativt på de kommande tre månaderna sett till försäljningen, antalet anställda och lönsamheten.
– Handeln är en bransch mitt i stormens öga. Vi ser att framtidsutsikterna befinner sig på nästan samma nivå som under pandemins värsta faser. Dessutom ser vi att antalet varsel inom handeln fortsätter att öka, säger Sofia Larsen, vd på Svensk handel.
Tidningen har pratat med några av Katrineholms lokala butiker.
På Annas gröna rum märktes en försäljningsdipp av i början av lågkonjunkturen, under hösten. Nu är handeln åter på normala nivåer, som ett resultat av julen.
– December har gått bra för oss. Jag trodde att det skulle backa som i höstas men det gjorde det inte, vi har haft en bra julhandel, säger Anna Carlsson, butikschef på Annas gröna rum.
Inflationen och de dyrare elräkningarna gör att det blir ännu tajtare för butiken.
– Lönerna går upp, elräkningarna går upp, hyran är dyrare och drivmedelspriserna stiger. Alla fasta kostnader skjuter i höjden, säger hon.
Men Anna Carlsson ser ändå hoppfullt på framtiden.
– Det är viktigt att folk handlar lokalt, och stöttar oss som är i kommunen. Då behåller vi pengarna och får skatten kvar här, säger hon och fortsätter:
– Det borde alla tänka på, att lokal handel främjar hela kommunen.
Klädhandeln är extra utsatt, och det går inte att konstatera något uppsving som resultat av julhandeln, skriver Svensk handel. För klädbutiken Bela har motsatsen visat sig.
– Senaste året har gått bra, och julhandeln har gått bättre än förra årets julhandel, säger Håkan Olsson, butikschef på Bela.
Nästa år firar butiken 100-årsjubileum.
– Katrineholmarna vill ha ett centrum kvar, och då handlar man mer lokalt än tidigare. Det är vi givetvis tacksamma för, säger han.
Håkan Olsson ser ljust på framtiden.
– Vi tror på framtiden, men det kommer givetvis bli mindre försäljning. Alla får högre kostnader, säger han.
Skohandeln har det ännu tuffare på grund det tidiga snöfallet i november. Många köpte sina vinterskor redan då, vilket påverkar siffrorna nu för december. Försäljningen har minskat med 10,5 procentenheter jämfört med året innan, skriver Svensk handel.
Några som kan känna en viss trygghet, trots det förändrade läget, är Elerts färghandel. Dit väljer människor att gå oavsett.
– Det finns saker som måste göras i hemmen, till exempel att åtgärda en dålig fasad eller vattenskador. Vissa grejer är måsten, säger Ellen Högstedt, butikschef på Elerts färghandel.
Däremot är de beredda på att handeln kommer bli lugnare framöver. Det finns dessutom en oro över e-handelns framfart.
– Vi har märkt att e-handeln ökar när alla blir mer prismedvetna. Folk kommer och tar del av kunskapen av personalen i butiken, men handlar sedan online, säger hon och fortsätter:
– En del lånar en katalog för att sedan handla tapeten online.
Även de väljer att se ljust på framtiden och behåller ett positivt tänk. Precis som övriga butiker hoppas även de på att folk vill gynna den lokala handeln.
– Jag hoppas att folk faktiskt satsar mer på det lokala och kanske börjar bojkotta e-handeln till viss del, säger Ellen Högstedt.