Litterär Katrineholmspromenad med hörlurarna på

En betongbänk, en liten fontän och en villa. Platser som många katrineholmare gått förbi åtskilliga gånger, levandegörs nu med hjälp av författarporträtt – i hörlurarna.

Springkällan, från en av Kerstin Ekmans romaner, är ett av stoppen längs den lyssningsbara litterära promenaden genom Katrineholm. Bibliotekschefen Anna-Karin Sjökvist är en av initiativtagarna.

Springkällan, från en av Kerstin Ekmans romaner, är ett av stoppen längs den lyssningsbara litterära promenaden genom Katrineholm. Bibliotekschefen Anna-Karin Sjökvist är en av initiativtagarna.

Foto: Rebecka Jonsson, Carla Orrego Veliz

Katrineholm2021-06-06 16:13

– Vi har ju en konstjoggkarta, och ville ha något liknande där man kan promenera mellan olika litterära platser.

Det säger bibliotekschefen Anna-Karin Sjökvist om satsningen på personporträtt av lokala författare, som nu har lanserats via Storyspot. 

Storyspot är en app i mobilen som är gratis för användaren. Via en karta hittar man ljudfiler med berättelser som anknyter till specifika platser.

Kommunen har nu valt att lyfta fram fem författare som på olika sätt har anknytning till Katrineholm.

– Tanken är att man ska kunna vandra runt mellan platserna och få inspiration att till exempel läsa Carin Gerhardsens böcker eller Ragnar Thoursies poesi, säger Anna-Karin Sjökvist.

Carin Gerhardsens porträtt utgår från Wengströmska villan på Bondegatan. Den fick ge namn åt hennes första kriminalroman Pepparkakshuset från 2008, som tar sin början i Katrineholm. 

undefined
Ragnar Thoursie är en av författarna längs den litterära promenaden. Här ses formgivaren Gustav Person vid Ragnar Thoursies litterära bänk i Stadsparken från invigningen i juni 2018.

Ragnar Thoursie har, precis som Selma Lagerlöf, en egen litterär bänk i Katrineholm, där deras författarporträtt givetvis är placerade. Thoursies bänk står i Stadsparken, medan Lagerlöfs bänk finns vid Stora Djulö, som omnämns i Nils Holgerssons underbara resa genom Sverige: "Det stora vita boningshuset låg med lövträdsparken bakom sig och framför sig hade de Stora Djulö sjö med dess utskjutande uddar och kulliga stränder".

Kerstin Ekmans romansvit om Katrineholm, "Kvinnorna och staden", finns också representerad under den litterära vandringen. Längs Drottninggatan ligger den lilla parken Springkällan, med en klotformad fontän. Springkällan är namnet på den andra boken i Ekmans serie.

undefined
Succéförfattaren Liza Marklund har skapat romanfiguren Annika Bengtzon, som inledde sin journalistiska bana på Katrineholms-Kuriren.

Den femte författaren som fått ett eget porträtt under promenaden, är Liza Marklund. Hennes romankaraktär Annika Bengtzon började sin journalistiska karriär på Katrineholms-Kuriren.

– Det finns ju många fler författare, men vi landade i dessa fem. Vissa fick vi välja bort på grund av att de inte kunde kopplas till någon specifik plats, säger Anna-Karin Sjökvist.

Hon hoppas nu att både katrineholmare och tillfälliga besökare ska passa på att lära känna orten genom de litterära porträtten. Och att det skapas fler berättelser att lyssna på.

– Jag hoppas att vi tillsammans med föreningar kan utveckla appen tillsammans så att det bli många storyspots.

Författarporträtten är inlästa av journalisten Kerstin Svensson från Eskilstuna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!