Att ta sig från punkt A till B har tidvis varit både trixigt och krokigt när Katrineholm har fått nya rondeller, stråk och farthinder. Nu återstår bara två större arbeten. Färdigställande av det så kallade Stråket mellan Fredsgatan och Linnévägen och ombyggnaden av Drottninggatan mellan Djulögatan och Linnévägen.
Enligt Katrineholms kommuns infrastrukturchef Johnny Ljung följer båda projekten tidsplan.
– Arbetet med Stråket kommer att pågå över sommaren. Delen Fredsgatan–Djulögatan ska vara färdig i juni, och delen Djulögatan–Linnévägen i slutet av november, säger Ljung.
Målsättningen är att bilisterna ska kunna ta sig fram under ombyggnadstiden, men trafiken kommer att fortsätta att flyttas fram och tillbaka. Och tillfälligt kan trafiken komma att ledas om.
– När vi ska stensätta korsningarna så blir det nog dubbelriktade avstängningar, säger Johan Ekstrand som är projektledare på Katrineholms kommuns infrastrukturavdelning.
Genom den milda vintern har arbetet med Stråket underlättats.
– Normalt räknar vi att arbete som kräver att det inte är tjäle, som plattläggning och stensättning, kan påbörjas i april. Nu kom vi i gång redan i mars, säger Ekstrand.
Under tidigare etapper av Stråket har medborgare hört av sig med klagomål.
– Vi har inte haft några samtal om de pågående avstängningarna, säger Ljung.
– Redan nu ser man ju hur trafiken i korsningen vid Kvarnengallerian kommer att fungera eftersom trafikljusen är borttagna. Trafiken flyter smidigt och det är förvånansvärt lite köer. Dessutom har tillgängligheten till och från Fredsgatan förbättrats, säger Ekstrand.
Arbetet på Drottninggatan, som legat vilande under vintern, har precis återupptagits och ska vara klart i juni.
– Mellan Djulögatan och Fredsgatan är det sen tidigare gågata där man inte får köra bil utan särskilt ärende, och mellan Djulögatan och Tegnérvägen blir det gångfartsområde, säger Ekstrand
I Katrineholm finns det sedan tidigare gångfartsområden vid en del av Hantverksgatan, mot Stortorget, och Östermalmsgatan, vid Lokstallet.
– Det är mer fokus på gående och cyklister i det vi gör nu. Nu får de också ta plats på stadens gator, säger Ljung.
Trafiksituationen i Katrineholm har flera gånger lett till heta diskussioner på Kurirens Facebooksida. Speciellt omdebatterade har guppen varit. Men fler farthinder är att vänta.
– Ja, det handlar ju om trafiksäkerhet. Fysiska upphöjningar är bra jämfört med avsmalningar och chikaner, de håller över tid och sänker hastigheten för alla fordon, säger Ljung.
– Nu händer det faktiskt att människor ringer och vill ha gupp på vissa gator. Alla klagar inte, säger Ljung.
Utvärderingar görs av den ombyggda trafikmiljön. Ekstrand tar Stockholmsvägen som exempel. Med en cirkulationsplats med gupp (vid mackarna), och enkelsidiga gupp där Vallavägen ansluter har trafikrytmen blivit lugnare.
– Där har det inte varit några olyckor efter ombyggnaden. Och framkomligheten i cirkulationsplatsen i korsningen Fredsgatan–Kungsgatan har gett en ökad framkomlighet, säger Ekstrand.