Lions är en politiskt och religiöst neutral hjälporganisation med lokala föreningar i över 200 länder runt om i världen. Bara i Sverige finns omkring 9 100 medlemmar med syftet att samla in pengar till behövande.
Lokalföreningen i Katrineholm har varit en av Sveriges största och bildades 1952. I år firar de alltså 70-årsjubileum, men tyvärr blir det också deras sista år som aktiv förening. Under klubbmötet på torsdagen den 19 maj togs beslutet om att snart stänga dörrarna för gott.
Det dryga 20-talet medlemmar som brukar träffas en gång i månaden i Odd Fellow-lokalen på Sveavägen går nu skilda vägar. Enligt deras president Mikael Lundén beror det till stor del på bristande engagemang.
– Vi var 55 stycken ett tag och nu är vi 28 och det är många som ska begära utträde så vi får inte ihop en styrelse. Folk har inte tid eller ork att ställa upp. Vi var eniga på det senaste klubbmötet men det är tråkigt, tycker jag. Det är ju nu vi egentligen behövs. Så det är kluvna känslor, helt klart, säger han.
Mikael Lundén har varit aktiv i Lions Katrineholm sedan 2007 och valdes till deras nuvarande president på ett krismöte under pandemin förra året. När han nu ser tillbaka på sina år i föreningen är det gemenskapen han kommer att sakna mest.
– Vi har haft det fantastiskt kul. Vi har gjort otroligt mycket gott under åren och haft väldigt god kamratskap. Vi har pratat om att dra ihop en kamratförening, många här har varit med i 30 år.
Själv jobbar han fortfarande men han tror att det kommer att kännas mer tomt för de medlemmar som redan är pensionärer.
Svårigheten att locka nya medlemmar är inte unik för Lions – både sportklubbar och andra lokala föreningar har länge kämpat med tillväxten.
– Vi fick in en del nya medlemmar 2015-16 men många är ju företagare så de hinner inte med. Och pensionärerna blir äldre och äldre.
Nu har anrika klubben bara en uppgift kvar innan de lägger ner om ungefär en månad. Under styrelsemötet den 7 juni ska de besluta vad som ska hända med de pengar föreningen fortfarande har kvar – omkring 40 000 kronor – som mestadels kommer att delas ut lokalt, enligt Mikael Lundén.
– Det blir nog 70 procent inom Katrineholm och sen till Ukraina. Behovet för hjälp ute i världen ökar ju bara tyvärr.