Lex Sarah-anmälningar mot kommunen

Kommunen har fått in anmälningar angående olämpliga bilder och en brukare som inte fått hjälp att göra sig ren efter att ha kräkts.

Ett av fallen går vidare till IVO.

Ett av fallen går vidare till IVO.

Foto: Kallestad, Gorm

Katrineholm2019-07-05 16:27

Kommunen har Lex Sarah-anmält två fall av bristande bemötande och omvårdnad.

I ett av fallen ska personalen på ett särskilt boende för äldre ha fotograferat en brukare i en utsatt situation vid två tillfällen. Vilka situationer det handlar om vill verksamhetschefen Josefin Sandqvist inte gå in närmare på. Bilderna ska ha tagits med mobilkameran av någon i personalen, vem är fortfarande oklart.

– Vi tror inte att vi kommer kunna få reda på vem som tog bilderna. Däremot ser det inte ut som att de tagits med ont uppsåt, men utan tillräcklig eftertanke, säger Josefin Sandqvist.

Tills det att nya regler för fotografering är på plats har personalen och chefen kommit överens om att sluta fotografera inne på boendet.

Det andra fallet handlar om två incidenter på ett lss-boende. En brukare ska ha kräkts på morgonen utan att personalen uppmärksammat det. Först när morgonpersonalen kommit ska brukaren ha fått hjälp att tvätta sig. Enligt Caroline Vadeby, verksamhetschef för funktionsstöd, ska det inte ha handlat om mer än en timmes väntan.

Boendet arbetar nu med att förstärka personalens kunskaper om verksamhetens värdegrund och påpekar vikten av att brukarna får hjälp med sin hygien.

Ärendet kommer att gå vidare till Inspektionen för vård och omsorg då det anses handla om ett allvarligt missförhållande.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om