Lena Norman låter glad men lite tveksam, när tidningen ringer för att berätta den glädjande nyheten.
– Kan inte hela orienteringsklubben bli nominerade i stället?
Men det är just till Lena och Leif Norman som flera nomineringar är riktade. Nomineringarna liknar varandra och handlar alla om hästjobbet de gör bakom kulisserna i motionsorienteringen Hittaut. Sedan premiäråret 2017 har de ansvarat för att placera ut, underhålla och plocka in alla kontrollkäppar, så kallade checkpoints.
"De arbetar för att katrineholmarna kommer ut och rör på sig", "De är våra sanna hjältar" och "Tänk på alla som har hittat ut i coronatider", är ett axplock ur motiveringarna.
– Det känns jättekul. Det är ett tecken på att vi har gjort något som kommer många till del, säger Lena Norman, när vi träffas ute på altanen några dagar senare.
– Det är klart att man blir hedrad, säger Leif Norman.
Årets Hittautsäsong har slagit alla tidigare rekord med råge. 2 257 personer registrerade sig och tillsammans tog de 137 935 checkpoints. Arbetet med nästa års säsong har redan påbörjats och Lena och Leif har lovat att hjälpa till ytterligare ett år.
– Det vore kul om vi kunde hålla kvar nivån på antalet deltagare, säger Lena Norman.
Paret promenerar i stort sett varje dag och cyklar en del, dessutom spelar Leif golf och Lena springer ibland. I år har det inte blivit någon veteranorientering på grund av coronapandemin, men annars ligger den aktiviteten paret varmt om hjärtat. Under motionsrundorna spanar de in nya platser som kan bli aktuella för att få en kontrollpunkt nästa år.
– Vi får chansen att visa ställen som vi tycker är fina, säger Leif.
Kontrollpunkterna visar ofta deltagarna till kända och okända smultronställen, utsiktsplatser och leder. Paret väljer platser med omsorg.
Arbetet med Hittaut är dock betydligt mer omfattande än så och i orienteringsklubben finns Motionsgruppen, som arbetar med att ta fram och distribuera kartor, se till att gps-positionerna registreras till appen och ordnar med finansiering och marknadsföring.
– Det är inte bara vi, det är fler i klubben som hjälper till, säger Lena.
På vårkanten är det terapiarbete när varje käpp ska få en klisterlapp med nummer och bokstav. Höstens stora arbetsinsats är att samla in alla checkpoints igen.
– Leif var kreativ och bar dem i en bärbag som man brukar ha när man spelar golf.
Under sommaren mejlar deltagare ibland för att uppmärksamma dem på att det saknas en kontroll. Då ger sig paret ut för att se om så är fallet. Oftast sitter den kvar och det är deltagaren som har läst kartan fel eller har otillräcklig gps-signal i appen.
Vid en handfull tillfällen i år, har det handlat om att käppen faktiskt är försvunnen eller att någon skrapat bort klisterlappen. Normans förvånas över hur pass lite nedskräpning och förstörelse det är.
– Är käppen borta, så hittar man den oftast en bit bort. De orkar inte bära den så långt, säger Leif.
Paret kallar sig själva för "kartintresserade" och föredrar att ha den på papper framför att se den digitalt. I fjällen är det en självklarhet att vara utrustad med en detaljerad fysisk karta, men på hemmaplan använder de ibland Lantmäteriets klassiska gröna karta i mobilen. Vilse kan de knappast minnas när de var senast.
– Jo, det var en gång för längesedan, när vi plockade svamp, säger Lena.