Lekextra tror på den fysiska handeln

Lekextras ägare tror på en framtid för den fysiska butiken."Näthandeln är här för att stanna, men den kommer att vara ett komplement till den fysiska handeln", säger Younes Elammari.

Younes Elammari driver Lekextra i Katrineholm.

Younes Elammari driver Lekextra i Katrineholm.

Foto: Joachim Sorbe

Katrineholm2021-04-14 23:00

Makarna Younes Elammari och Pernilla Almqvist öppnade för sju år sedan Komolek i samma lokal som Leksaksboden tidigare legat i. De drev redan en leksaksaffär i Tumba, men ville ha ytterligare en butik.

– Vi tänkte att vi provar. Vi hade en befintlig butik i Tumba, men tänkte att det är bra att ha två ben att stå på. Den här butiken har fungerat, säger Younes Elammari.

De drev först butikerna under bolagsnamnet Komolek, men bytte namn när de anslöt sig till kedjan Lekextra. Lekextra består av 41 fristående butiker i Sverige. Lekextra ingår i Nordic Toy Team som även omfattar drygt 250 butiker i Norge.

– Man märker att konkurrensen har ökat. Man behöver hjälpas åt. Ensam är det svårt att få det att fungera, säger Younes.

Butikerna i kedjan samarbetar om inköp och om en gemensam katalog.

– Det är svårt som enskild handlare att kunna göra en så innehållsrik katalog, säger Younes.

Företaget bedriver en viss näthandel under namnet Komolek.

– Vi har en näthandel som fungerar och vi får ordrar varje dag.

Även om näthandeln växer så ligger fokus på de fysiska butikerna.

– Det är där vi tror att framtiden är fortfarande. Den sociala biten är viktig för kunderna. Man har ett behov av att komma ner till butiken. Det är lätt att sitta hemma och knappa och beställa, men det är inte alltid riskfritt att få hem varorna. Det finns inget värre än om paketet inte kommer på julafton.

– Det senaste året har vi märkt att kundantalet har ökat och att kunderna gärna handlar lokalt.

Younes berättar att det för närvarande är långa leveranstider på leksaker.

– Det är brist på containrar och båtar från Kina eftersom hela Europa är nedstängt. Vi var tvungna att skjuta fram vår vårkatalog en månad eftersom varorna inte finns i Europa. Det blir en liten nackdel. Det tycker vi är lite trist då vädret varit fint och vårleksaker efterfrågas.

Younes och Pernilla har inte några anställda utan arbetar själva i Katrineholm. Den tidigare personalen har gått i pension.

– På grund av corona har vi valt att jobba själva i butiken i Katrineholm. Vi vet inte hur morgondagen ser ut. Vi har sagt att vi kör själva tills det blir bättre med pandemin.

Butiken på Köpmangatan är hela 1 200 kvadratmeter stor. På två våningsplan saluförs ett mycket brett sortiment av produkter. Här finns allt från barnvagnar och babyleksaker till lego och sällskapsspel för alla åldrar.

– Vi försöker hitta så många målgrupper som möjligt. Man inriktar sig på barn, men samtidigt är det mor- och farföräldrar som köper leksaker också. De köper det de har köpt till sina egna barn också. Ungarna själva vill ha trendvaror.

De trendigaste leksakerna just nu är så kallade fidget toys som man trixar med och klämmer på med händerna, till exempel stressbollar och magnetringar. En annan fidget-leksak kallas Pop it och är en silikonplatta med ploppar som man kan klämma på så att de ploppar ut på andra sidan.

En produkt som sticker ut är Pokémon som i år firar 25-årsjubileum. Samlarleksakerna från L.O.L Surprise som innehåller överraskningar har varit populära i några år.

– Förr i tiden fanns 3-4 heta leksaker. Idag finns tusentals leksaker så det är svårt att få något att sticka ut. L.O.L har dominerat de sista fem åren och kommer nog att dominera i år också. Vi lever i en surprise-värld. Vi vill bli överraskade, säger Younes.

Även mer tidlösa produkter som sällskapsspel och pussel ha fått ett uppsving under coronapandemin.

– Folk har suttit hemma och spelat och lagt pussel.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!