Utifrån sett är den gamla radhuslängan, som ligger nedanför kohagen på Hilding Hjelmbergs väg i Djulö, en vacker idyll. Den lantliga omgivningen och närheten till Djulösjön är ett stort plus berättar Lea Gahn som bor här tillsammans med sin man Henrik Gahn. Men trots det är hon inte säker på om hon kan bo kvar. Husets skick är allt annat än bra, menar hon.
– Jag stod i badrummet när jag hörde ett brak. Det var innertaket som rasade in och plankan träffade nästan min hund, säger Lea Gahn och pekar upp mot taket i hallen där flera täckskivor saknas.
Hon såg att fler täckskivor var på väg att lossna och fick ta ned dem. Efter detta fick Lea Gahn nog. Hon tycker inte att hon får den hjälp hon behöver från sin hyresvärd, samhällsbyggnadsförvaltningen på Katrineholms kommun, och kontaktade därför tidningen.
– Så här kan vi inte ha det. Det är ju farligt.
Men detta är bara ett av alla de problem som uppkommit under åren som de bott i huset. För några år sedan vällde det upp avloppsvatten i deras badrum när grannen spolade i toaletten. Fortfarande är det problem med avloppet och från golvbrunnen kommer tydlig bajslukt. Lea har nu slutat använda badkaret.
– Det går att gå på toa här, men man kan inte ta ett bad. Vatten forsar ut och det luktar bajs.
Även i köket har man problem. Där kylskåpet tidigare stod är det just nu tomt.
– Kylen har stått och läckt vatten och därför har jag fått flytta in det i rummet bredvid så träskåpet inte blir mer skadat än vad det redan är. Nu har vi fått i uppgift av hyresvärden att själva riva skåpet för att få plats med en ny kyl, men när den kommer vet jag inte, säger Lea Gahn.
– Jag tycker om att huset är gammalt, det är mysigt. Men det jag vill ha är bra standard, att allt fungerar. Elen och vattnet vill jag ha hjälp med, det varken törs eller kan jag göra något åt själv. Att måla och tapetsera kan jag däremot göra.
Hennes granne Helene Bladh är i samma situation. Hon har nyligen fått ett nytt kylskåp, men eftersom det är större än hennes gamla får det inte plats. I stället står kylskåpet mitt i rummet, framför en byrå. Hon är kritisk till varför hon som är hyresgäst ska riva skåpet själv.
Både hon och Lea har flera gånger varit i kontakt med sin hyresvärd.
– När man ringer blir man hänvisad till olika personer. Ingen vet vem man ska kontakta. Det finns inget journummer, ingen fastighetsskötare och ingen information, säger Helene.
– Vi har bönat och bett om hjälp men vi får ingen hjälp, fyller Lea i.
Runt 8 000 kronor i månaden betalar Lea och Henrik Gahn för sin lägenhet på fyra rum och kök. Exakt vad som ingår i hyran är för dem ganska oklart.
– Det står inte så mycket i kontraktet. Där har vi kanske varit lite dumma.
Helene betalar också runt 8 000 kronor i månaden men i hennes kontrakt står det att hon har en femrummare, trots att alla husen är lika.
När tidningen ringer upp Fredrik Fundberg, lokalstrateg på samhällsbyggnadsförvaltningen, berättar han att han varit och kollat på lägenheterna och att man inom kort ska åtgärda problemen.
– Jag har inte sett några tecken på fukt i taket men jag ska tillbaka dit imorgon (läs onsdag, red.anm.) med snickarna. Vi ska titta så det inte är någon fukt och sen så fort det är möjligt kommer de påbörja arbetet med att säkra upp taket i två rum. Det här är felbyggt sedan husen byggdes, man har haft fel spik när man byggde undertaket.
Hur blir det med köken? De boende hade blivit tillsagda att själva riva skåpet för att få plats med ny kyl.
– Jag har hört talas som det också. Därför ska vi träffas alla parter där nere samtidigt och se till så det blir rätt och riktigt. Snickarna kommer ta bort skåp för att ge plats åt ett nytt standardkylskåp.
Fundberg förstår kritiken om att det varit svårt att nå fram till kommunen och få hjälp med visst underhåll.
– Det är vi som äger men service och teknik är utförare. Det har varit lite otydligt mandatmässigt, om vad de får göra, och därför ska vi nu träffas och prata ihop oss. De här är de enda husen vi äger som vi hyr ut som lägenheter, därför har de hamnat lite mellan stolarna, säger han och tillägger att han är villig att skriva om och förtydliga hyresavtalen om hyresgästerna vill.