Kritik mot bingohallen – kvinna spelar bort sitt liv

Lasse tycker att hans lillasyster har spelat bort hela sitt liv i bingohallen i Katrineholm. "Helst hade jag velat se att de bommade igen hela den där skiten", säger han.

Bingohallen i Katrineholm erbjuder så kallad självavstängning. "Men vi kan inte göra det om det kommer in en anhörig till oss som säger att min son eller min fru spelar för mycket", förklarar Johan Rannström, vd på Idrottens bingo.

Bingohallen i Katrineholm erbjuder så kallad självavstängning. "Men vi kan inte göra det om det kommer in en anhörig till oss som säger att min son eller min fru spelar för mycket", förklarar Johan Rannström, vd på Idrottens bingo.

Foto: Carina Bergius

Katrineholm2021-10-13 17:02

Idrottens bingo har 21 bingohallar över hela Sverige. En av hallarna ligger på Fredsgatan i Katrineholm. Den röda tråden är den påtagliga stämningen och den mysiga känslan, står det på hallens hemsida. Här spelar Lasses lillasyster, tillsammans med många andra katrineholmare, bakom insynsskyddade gardiner. Här kan man förutom bingo även spela om pengar på spelmaskiner. Han säger att hon har spelat bort hela sitt liv och att det har blivit ännu värre den senaste tiden. 

– Som spelmissbrukare spelar man så mycket det går och så långt pengarna räcker.  

Han har till och med kommit på henne när hon stulit pengar ur hans plånbok

– Helst hade jag velat se att de bommade igen hela den där skiten. Det är så konstigt att ingen sätter stopp för det där.

Ett alternativ vore restriktioner. 

– Jag tycker att det är för jäkligt att man får spela hur mycket man vill. En person ska inte kunna gå dit och spela för så mycket pengar att man börjar stjäla för att ha råd att spela.

Enligt spellagen ska licenshavaren skydda spelare mot överdrivet spelande och hjälpa dem att minska sitt spelande när det finns anledning till det. Det kallas för omsorgsplikt. Alla licenshavare ska ha en handlingsplan som beskriver hur de ska fullfölja sin omsorgsplikt. 

– Ja, vi tar vårt spelansvar på stort allvar och har en handlingsplan i Katrineholm, säger Johan Rannström, vd på Idrottens bingo.

Bingohallen i Katrineholm erbjuder så kallad självavstängning, det vill säga den som känner att han eller hon spelar för mycket kan, liksom på casino, stänga av sig själva från spel. 

– Men vi kan inte göra det om det kommer in en anhörig till oss som säger att min son eller min fru spelar för mycket. Det går inte. Det måste vara den personen som spelar själv som bestämmer det. 

Alla som jobbar i hallen genomgår varje år en spelansvarsutbildning som bingobranschen tagit fram. Under utbildningen får de lära sig att se signalerna om någon spelar för mycket. Om någon spelar för mycket kan de också tipsa om vart de kan vända sig.

I hallen finns också självtester för att medlemmarna ska kunna få en antydan om de spelar för mycket. Här finns även broschyrer med numret till stödlinjen. 

Vad tänker du när du hör att det sitter en kvinna i hallen i Katrineholm och spelar bort alla sina pengar?

– Det är jättetråkigt och vi uppmanar henne att vända sig till stödlinjen. De är jätteduktiga på det här. Jag hoppas verkligen att hon kan få hjälp. Det gynnar ingen att någon är spelmissbrukare. Det är jättesorgligt.

Johan Rannström känner inte till om man haft problem med spelmissbruk i hallen tidigare. 

– I och med att vi håller på med spel finns det alltid en risk att det finns folk med spelproblem i vår verksamhet. Men jag kan inte svara på om någon stängt av sig för spel i Katrineholm, men det har skett på andra håll.  Det är inte jättevanligt men det förekommer.

Finns det inget i omsorgsplikten som säger att man ska gripa in om man ser att någon spelar för mycket?

– Man ska försöka att hjälpa, men utmaningen för våra medarbetare är att veta när man ska ingripa. Det man säger i handlingsplanen är att om någon visar tecken på spelmissbruk, så fråga hur de mår. Om personen i sin tur säger att han eller hon mår dåligt för att man förlorar för mycket pengar, då kan man verkligen gå in och agera. Men vi kan inte bara gå runt till folk och säga att de spelar för mycket, det är inte möjligt för våra medarbetare.

Fotnot: Lasse heter någonting annat i verkligheten. Familjeförhållandena är också fingerade.

I MORGON: ANTALET SPELMISSBRUKARE SOM SÖKTE HJÄLP I KATRINEHOLM FÖRDUBBLADES UNDER PANDEMIN.

Spelar du för mycket?

Försök att hålla sig spelfri i två veckor.

Om du inte lyckas eller får abstinens bör du överväga att söka hjälp.

Bokför under en månad samtliga spel och vinster i kronor. Det är lätt att komma ihåg vinsterna men att glömma förlusterna.

Fråga dig själv om du har råd att spela i den omfattning du gör.

Bokför under en månad hur mycket tid du lägger på ditt spelande.

Syftet är att få en uppfattning hur mycket tid som går åt.

Källa: Spelnykter.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!