Här är butiken som har börjat låsa in köttet

En matvarubutik i stan har börjat att förvara kött bakom lås och bom. "Det är inget som är unikt för butiken i Katrineholm", skriver försäljningschefen Amanda Dodoch.

En butik i Katrineholm låser in oxfilé och andra fina styckningsdetaljer. (Arkivbild)

En butik i Katrineholm låser in oxfilé och andra fina styckningsdetaljer. (Arkivbild)

Foto: Linus Sundahl-Djerf/TT

Katrineholm2023-10-12 06:58

Det stjäls för cirka 4,5 miljarder kronor i dagligvaruhandeln varje år. Vanligast är kött, följt av energidryck, choklad, godis och smink, enligt en undersökning gjord 2022 av branschorganisationen Svensk handel.

Stölder av kött, energidryck och smink är också de tre varor som kostar handlarna mest.

undefined
En butik i Katrineholm låser in oxfilé och andra fina styckningsdetaljer. (Arkivbild)

Det är fakta som har fått den tyska matvarujätten Lidl, som har över 200 butiker i Sverige, att agera. 

I butiken på Vingåkersvägen i Katrineholm finns dyrare styckningsdetaljer av kött bakom lås. För att köpa de köttbitarna krävs att kunden tillkallar personal, som öppnar den låsta glasluckan.

undefined
Amanda Dodoch är försäljningschef på Lidl Sverige.

Amanda Dodoch, försäljningschef på Lidl Sverige, väljer att svara på tidningens frågor via mejl.

Varför har man satt lås på köttdisken i Katrineholm?

– Det är ingenting som är unikt för butiken i Katrineholm, utan ett koncept som används i alla Lidl Sveriges butiker. 

Är allt kött inlåst?

– Nej, det är endast tio artiklar som det handlar om. Det handlar om våra mest högvärdiga köttartiklar. 

undefined
Nyckel krävs för att komma åt dyrt kött. (Arkivbild)

Hur länge har det varit låst till köttet?

– Sedan slutet på juli i år har vi installerat köttboxar i samtliga butiker, men i många butiker har vi haft dem på plats även innan dess.

Ser ni att svinnet minskat?

– Det här är ett projekt som vi utvärderar löpande, de mätningar som vi genomfört hittills visar på ett minskat svinn.

Enligt Svensk handel förekommer det både att butiker plockar in kött bakom disk, och att butiker väljer att ändra sitt sortiment på grund av stölder.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!