Ont i magen och sömnlösa nätter. Så beskriver Lars Malmberg känslan efter beskedet om att garaget på hans före detta fastighet står 116 centimeter in på kommunens mark.
– Vi byggde huset 2007. Jag minns att byggaren flyttade lite på huset för att inte behöva spränga så mycket, men antog att det registrerades på ritningarna, säger Lars Malmberg.
Huset blev godkänt och allt var frid och fröjd: tills Lars skulle bygga garage 2015. Vid markberedningen hade tomtpinnen mot gatan försvunnit och han hittade den inte.
– Jag mätte noggrant från huset, med laser, tumstock och måttband. Jag använde alla möjliga knep man har för att få placeringen rätt utifrån bygglovet, där det fick ligga precis intill tomtgränsen.
När byggnationer är klara krävs ett slutbesked från samhällsbyggnadsförvaltningen.
– Vi missade att begära slutbesked. Det rann ut i sanden, säger Lars Malmberg.
I december 2019 såldes huset till en annan familj och Malmberg hade inte en tanke på att det kunde vara några problem med garaget. I början av 2020 ringde en bygglovshandläggare och förklarade att bygglovet sjöng på sista versen och att Lars var tvungen att begära slutbesked.
– Han var jättetrevlig och förklarade hur jag skulle göra. Han föreslog att jag skulle skriva mig själv som ansvarig på alla punkter, eftersom det var jag som hade ansvarat för garagebygget.
Inmätningen visade att garaget delvis ligger på kommunens mark, på detaljplanen markerad som parkmark för allmänheten.
I mars skickades ett beslut om att slutbesked inte kunde ges och att garaget måste flyttas till rätt plats, för att inte få rivningsföreläggande och böter.
– Vi överklagade, men brevet kom aldrig fram. Då försökte jag på nytt, men kommunen gick inte med på min lösning.
Marken där garaget delvis ligger, är en gräsremsa mellan två fastigheter vid en vändzon. Den sorters yta planläggs alltid i villakvarter för att allmänheten ska kunna passera och för att plogbilen ska kunna ha någonstans att lägga snö.
– Men kommunen har lagt snön på min parkering i alla år.
Enligt Malmberg är det ingen som passerar där, eftersom det är ett kärr bakom. För att försöka hitta en lösning kom han överens med grannen på andra sidan gräsremsan om att få köpa motsvarande bit av hans tomt så att remsan behöll sin bredd. En lösning som nobbades av kommunen.
– Jag har tagit in en offert på att flytta hela garaget. De måste gräva in balkar under hörnen och lyfta med en kran. Med allt runt omkring kommer det att kosta oss cirka 200 000 kronor.
Garagelyftet är dock bara en del av lösningen. Nyligen fick Malmberg ytterligare en kalldusch. Den 24 september gick bygglovet ut och Malmberg har tvingats söka ett nytt. I väntan på bygglov riskerar han ett rivningsföreläggande.
– Jag försökte få bygglovet förlängt men det gick inte. Det känns orättvist.
Enligt Erik Bjelmrot, plan- och byggchef på samhällsbyggnadsförvaltningen, har det inte kommit in något formellt överklagande i ärendet.
– Jag vet att de skickade in ett brev till oss för att försöka hitta en lösning, säger han.
Bjelmrot förklarar att ett beviljat bygglov gäller för en specifik åtgärd på en specifik plats. Att ändra i detaljplanen så att garaget hamnar på tomtmark är inte aktuellt.
– Man ändrar inte en detaljplan för att lösa felaktigheter, särskilt inte när det berör allmän platsmark som är till för alla Katrineholms invånare.