Under 2023 har det varit extrem hög beläggning på regionsjukhuset Karsudden. Det framgår av sjukhusets verksamhetsberättelse för 2023. Och läget är fortsatt ansträngt även i år.
– Det är trångt. Vi har för många patienter inne. Det är klart att alla har en säng, men en del av sängplatserna är inte tänkt att vara belagda under en längre tid. De är tänkta för en kortare tid, men där får man stanna lite längre nu, säger Susanne Andersson, chefsöverläkare.
På sjukhuset finns 155 sängar, varav 147 ordinarie vårdplatser och åtta så kallade tekniska vårdplatser.
– De är till för nyintagna, återintagna från öppenvården, vid konflikter där någon plötsligt måste byta från avdelning till ett annat rum. Det är platser som ska användas en kortare period.
Vad händer när Karsudden inte kan ta emot fler patienter?
– Vi skriver ju även ut patienter. Men skulle det vara så att det bli alldeles fullt, då får man lägga in patienter på den allmänpsykiatriska kliniken i närområdet, på en PIVA-avdelning (psykiatrisk intensivvårdsavdelning), en låst avdelning inom allmänpsykiatrin. Då får patienterna vårdas där tills det finns en plats, säger Susanne Andersson.
– Det är inte det optimala förstås. De har heller inte en uppsjö av platser som de inte behöver.
Karsuddens sjukhus har avtal med Stockholm, Gotland och Örebro. Det innebär att de har ett visst antal platser på Karsudden som de får skicka patienter till. Sörmlänningarna som behöver vård har dock blivit något fler under de senaste åren.
– Det kan vara en effekt efter pandemin, att domstolarna har snabbat på lite, åtalat fler, gjort fler undersökningar. Under pandemin var det också svårare att skriva ut patienter eftersom det var begränsat intag på boende och sysselsättningar.
Skickar ni patienter vidare om det inte finns platser?
– Det skulle man kunna ha gjort, men det ser likadant ut överallt. Det är fullt överallt. Det är väldigt få ställen som kan ta emot patienter.
Enligt Susanne Andersson börjar man nu även se att enheter inta kan ha alla platser öppna på grund av personalbrist, och då främst brist på sjuksköterskor.
– Behöver platser stänga förvärras ju situationen ytterligare.
Kan det gå så långt att patienter behöver dela rum?
– Jag kan inte svara för hela landet men våra rum är inte gjorda för det. Det skulle vara väldigt knepigt och jag hoppas verkligen inte att man hamnar i en situation där man ska behöva tänka så och behöva bygga om för att lägga flera på varje rum, för det hade varit väldigt olyckligt.
Hur ska man lösa situationen?
– Det är en jättesvår fråga. Det vi kan göra som verksamhet är att jobba på med att ha så bra strukturer i vården som möjligt, så att vi absolut inte förlänger vårdtiden i onödan på något sätt. Att vi jobbar på och gör alla utredningar och behandlingar så att vi så snabbt som möjligt får de effekter vi behöver få för att man ska kunna komma ut i öppenvården.
De allra flesta patienter som skrivs ut från Karsuddens sjukhus behöver ett boende med stöd och någon form av sysselsättning. Där menar Susanne Andersson att kommunerna också måste jobba på med sitt uppdrag på bästa sätt.
– Ju sämre ekonomi kommunerna får desto svårare blir det att hitta de här platserna. Det öppnas inte nya boenden om man inte har ekonomi för det. Då blir de också kvar onödigt länge här, fast de egentligen skulle kunna gå ut om det fanns det här boendet.