Under november har Västra Sörmlands räddningstjänst utfört hembesök i Katrineholms kommun. Det är Brandskyddsföreningen som tagit initiativet till hembesöken och som därefter sammanställer statistik.
Den här gången har man främst knackat på i flerbostadshusen i Nävertorp och upptäckt att det saknas brandvarnare i många hem.
– Folk har dålig koll på sina brandvarnare. Det är förvånande att det saknas brandvarnare i så många hem, säger Per Gustafsson.
Där det saknas brandvarnare gör räddningtjänsten en insats och sätter upp en. I år har det gått åt ovanligt många brandvarnare.
– Här behövs det en skärpning, både fastighetsägare och hyresgäster måste tänka till, säger Per Gustafsson.
Enligt Per Gustafsson kan en brandvarnare göra skillnad mellan liv och död.
– Har man en brandvarnare kan man upptäcka en brand i tid, innan det blir stora skador. Och upptäcker man en brand tidig kan man kanske också göra någonting åt den själv, innan brandkåren kommer.
När man hyr en lägenhet är det fastighetsägaren som ansvarar för att det finns en brandvarnare i lägenheten. Däremot är det upp till hyresgästen själv att se till att den fungerar som den ska. Det innebär att man själv måste byta batterier i den vid behov. Om brandvarnaren är trasig ska man meddela sin hyresvärd.
Per Gustafsson tycker att trenden i Nävertorp är oroande.
– Vi är rädda att det ser likadant ut på andra håll.
Det händer även att man plockar ner brandvarnaren tillfälligt, men sedan glömmer bort det.
– Den kanske går i gång när man öppnar ugnsluckan, man blir irriterad och tar ner den. Eller så börjar den pipa för att batteriet är på väg att ta slut. Och pip vill man ju inte ha, så då tar man ur batteriet och så lägger man brandvarnare på hatthyllan och glömmer bort den.
Den 1 december infaller den stora brandvarnardagen. Då uppmanas allmänheten att prova sin brandvarnare, för att kontrollera att den fungerar. Brandvarnaren testas genom att trycka på testknappen.
Om den inte ger ifrån sig en signal kan batteriet vara slut och behöver bytas ut. Om inte batteribyte hjälper bör man byta ut brandvarnaren.
Brandskyddsföreningen råd är att ha ett batteri i reserv hemma så att man kan byta batteri direkt när brandvarnaren börjar larma om att batteriet börjar ta slut.