Läraren: "Vi möter barnen på deras plattform"

Det rådde julaftonsstämning på Skogborgsskolan under tisdagen när alla eleverna i årskurs ett till sex fick var sin surfplatta.

Katrineholm2016-09-07 17:21

Under två veckor pågår utdelningen av lärplattor på kommunens grundskolor. Längre fram, i början på november kommer turen till högstadieskolorna men i går var det bland annat eleverna i klass 3C på Skogsborgsskolan som samlats förväntansfullt i sitt klassrum. Lisa Eriksson, kommunens projektledare för införandet av de digitala verktygen i skolorna, fanns på plats.

– Det är verkligen julaftonsstämning här, barnen är så spända. Men de digitala verktygen kommer att vara ett komplement i undervisningen. De ska inte användas där de inte gör nytta, sa hon.

I alla klassrum på skolan finns nu säkerhetsskåp som också är ett kombinerat laddskåp.

– På så sätt är alla lärplattor klara att användas när eleverna kommer till skolan på morgonen, säger Lisa Eriksson och berättar att andra, mindre skolor har samma lösning, men att klasserna där får dela skåp med varandra.

Efter utdelningen fick eleverna en grundutbildning för att lära sig att hantera sin platta på ett bra sätt, till exempel genom att aldrig bära den med bara en hand.

Abd Alkodos Alhayani och Debora Abraham, två av barnen i klass 3C, hjälptes åt med att packa upp sina nya pedagogiska verktyg, och berättar att de båda tycker att det känns häftigt och spännande.

– Och så är det roligare att räkna matte så här, man blir inte så trött i armen, menade Abd Alkodos Alhayani.

Malin Jonsdotter, lärare i klassen, har liksom kommunens övriga grundskolelärare fått sina digitala verktyg och en utbildning under våren. Men hon har redan erfarenhet av digital pedagogik från sin tid som lärare i Vingåker, där kommunen gjorde en liknande satsning för flera år sedan, och ser många fördelar med den nya tekniken:

– Vi kan individualisera och tydliggöra saker för eleverna mycket lättare.

Eleverna i årskurs ett till fyra på kommunens alla grundskolor har, liksom alla förskoleklassbarn, sedan tidigare haft surfplattor i undervisningen, men hittills fått dela en platta på fyra elever. Skillnaden, när alla nu har sin egen, menar Malin Jonsdotter, blir stor för eleverna.

– De kommer kunna skapa sig en egen profil. Det blir enklare för dem att till exempel träna på tal eller klockan i sin egen takt eller skriva ner en saga som sedan finns kvar.

De digitala verktygen minskar också pappersanvändandet och gör att världen kommer in i klassrummet, menar Malin Jonsdotter vidare.

– Vi möter barnen på deras plattform.

Surfplattorna kommer hon fortsätta använda genomgående i undervisningen, men mer individanpassat under lektioner i matte och svenska.

– Det är stort för barnen att få det här, både att få ansvaret för en egen platta och att inte behöva vänta längre. Det har i och för sig varit bra för tålamodet, men det får vi fortsätta träna på på andra sätt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om