Sedan ungefär ett år tillbaka har Scania tillsammans med det amerikanska teknikföretaget Tusimple testat självkörande lastbilar på E4 mellan Södertälje och Nyköping. De transporterar gods mellan två av Scanias hubbar. Under testerna har det funnits en säkerhetsförare med i lastbilen, som manuellt tagit över körningen tillfälligt om något gått snett. I passagerarsätet har det suttit en testingenjör.
I onsdags fick Anders Sköld, lärare på fordons- och transportprogrammet vid Katrineholms tekniska college, hoppa in i mitten när han åkte med på en tur mellan Södertälje och Hölö. Innan pandemin slog till fick han nämligen ett stipendium av kommunen för att följa utvecklingen av förarlösa fordon, dels lastbilarna i Södertälje, dels självkörande truckar hos Toyota i Mjölby.
– Det är häftigt med ny teknik. När jag fick följa med i lastbilen var det precis som att åka med en nybörjare som håller på och bromsar. Eftersom den bara fick köra i 80 så blev vi omkörda av andra lastbilar. Jag la märke till att den mänskliga föraren ofta körde på den heldragna kantlinjen, medan den självkörande lastbilen inte gjorde det, säger Anders Sköld, som också är förarprövare.
Fram till i onsdags fick lastbilarna bara vara självkörande på motorvägen. Nu gäller det även de andra gatorna som finns mellan lagren.
Även om man har kommit långt med tekniken, är den inte färdigutvecklad på ett bra tag.
– Scania berättade att de hade testat hur lastbilarna reagerade på stora dockor på vägen. Den liggande dockan hade lastbilen inte stannat för, men däremot den stående. Lastbilarna programmeras bättre och bättre för varje dag, men viss handpåläggning kommer inledningsvis att behöva ske. Det skulle exempelvis kunna bli smuts på kamerorna som måste tas bort, säger Anders Sköld.
Tror du inte att det kommer att dröja många år innan vi ser helt förarlösa lastbilar på vägarna?
– Jag tror inte att det är så långt bort. Förr i tiden frös bromsarna på bussarna när vi hade spritsystem, men systemen och tekniken utvecklas hela tiden. Däremot skulle det bli problem om lastbilarna på något sätt hackades. I nuläget stannar dock fordonet så fort systemet upptäcker att någonting är fel, säger Anders Sköld.