Läraren, som vill vara anonym, berättar om en tillvaro som blivit betydligt tuffare under hösten.
- Tydligast är att elever med särskilda behov har kommit i kläm. Specialundervisningen har fått stryka på foten. Dessutom har det blivit jätteklasser. Barnen i dag har så svårt att fokusera. Hur ska man kunna nå alla och se dem i ögonen när de är 30 stycken i klassen?
Läraren vittnar om att dagens elever ofta har dåligt med positiva relationer med sig hemifrån.
- För att få kraft att utvecklas behöver barnen bra kontakter med vuxna. Om de inte fått med sig det hemifrån måste vi fylla det hålet också. Man kan inte bedriva sådant i stordrift. Behoven är enorma, många är svältfödda på relationer.
Med större elevgrupper följer att lärarna inte hinner med varje barn som behöver hjälp.
- Eleverna är rätt irriterade över att få vänta länge på hjälp under lektionerna. De tycker att det har blivit värre.
Även lärarnas arbetssituation har påverkats markant av nedskärningarna, menar läraren som vi talat med. Stressen över att inte hinna med allt som behöver göras och att känna att man inte räcker till är det tydligaste. Symptomatiskt nog har Katrineholms-Kuriren haft svårt att boka tid för intervju och andra samtal med läraren. "Jag hinner inte. Jag har inga raster, inte ens en lunchrast. Våra raster får vi ta ut när barnen gått hem", får vi till svar.
- Lärare pratar hela tiden om hur stressigt det är och hur dåligt man mår. Att inte komma i närheten av att vara nöjd med sin insats. Det är tufft. Verkligen tufft. Man känner att man säckar ihop om man får en uppgift till, säger läraren, som också vittnar om kollegor som sjukskrivits på grund av stress under hösten.
Ett av de främsta skälen till nedskärningarna är bildningsnämndens stora underskott. Men det är ingen bra ursäkt, menar läraren. I stället skulle kommunen ha prioriterat fördelningen av pengar annorlunda.
- Har vi till exempel ett behov av ett logistikcentrum? Hur gör man när pengarna dit tar slut? Skjuter man till extra då? Antingen är det fel på budgeten, eller på vårt sätt att arbeta. Om det är fel på vårt arbete, då får någon komma hit och berätta hur vi ska bli effektivare.
Läs i Katrineholms-Kuriren lördag 6 oktober:
Lärarförbundets ordförande: "Det är politikernas sak att skaka fram medlen"
Bildningsnämndens ordförande: "Åtstramningar kan plocka fram kreativitet"