Lärare i rätten för olaga förföljelse

Mannen är tidigare dömd för en lång rad brott och står nu åtalad igen. Men trots sin bakgrund har han anställning som lärare i en grundskola i kommunen.

Mannen står åtalad misstänkt för att ha skickat långt över 1 000 meddelanden till en kvinna i Katrineholm. Han är anställd som lärare i grundskolan i kommunen. Personen på bilden har inget samband med artikeln.

Mannen står åtalad misstänkt för att ha skickat långt över 1 000 meddelanden till en kvinna i Katrineholm. Han är anställd som lärare i grundskolan i kommunen. Personen på bilden har inget samband med artikeln.

Foto:

Katrineholm2017-02-17 19:00

Under torsdagen hölls rättegång i Nyköping mot en lärare verksam i en skola i Katrineholm. Han misstänks för olaga förföljelse av en kvinna i Katrineholm. Han har bland annat skickat över 1 100 oönskade meddelanden till kvinnan, en del av dem med kränkande innehåll, mellan den 9 juni och den 7 januari i år.

Mannen har arbetat som lärare i en grundskola i Katrineholm under våren och hösten 2016 och är också anställd för vårterminen i år.

Den 11 januari greps han och häktades några dagar senare. Han har suttit häktad sedan dess. Samma dag stängdes mannen av från sitt arbete i skolan i Katrineholm. Avstängningen gäller fram tills en eventuell dom vunnit laga kraft eller tills det finns ett beslut i åtalsfrågan. Efter torsdagens rättegång beslutade rätten att mannen ska stanna kvar i häktet i väntan på dom.

Mannen har tidigare dömts för olaga hot vid tre tillfällen, ofredande vid tre tillfällen, misshandel, överträdelse av kontaktförbud, grov olovlig körning och han har också blivit omhändertagen enligt lob, lagen om omhändertagande av berusade personer, vid sju tillfällen mellan april 2015 och februari 2016. Det sistnämnda är inte ett brott.

Är det här en person som är lämplig att anställa i skolan?

‒Vi är väldigt noga med att begära in registerutdrag och ta referenser när det gäller vår personal, säger Helene Björkqvist, förvaltningschef på bildningsförvaltningen.

Utdrag ur polisens belastningsregister har begärts in även i detta fall.

‒Men det här har inte framkommit av de registerutdrag vi fått in, säger Helene Björkqvist.

Får kommunen kännedom om att personal uppträtt olämpligt eller begått brott även av mildare grad, görs en bedömning om personen kan fortsätta arbeta i verksamheten.

När en person anställs för arbete i skola eller förskola begär kommunen ett registerutdrag från polisens belastningsregister. Utdraget visar om personen dömts för något av de grövsta brotten: mord, dråp, grov misshandel, barnpornografibrott, människorov, alla sexualbrott samt grovt rån.

Borde brott som bedöms vara mindre grova också vara med i registerutdragen?

‒Jag tycker i alla fall att man behöver titta över om brott i den lägre straffskalan bör vara med i utdragen. Men det är en lagförändring och inget vi kan ta initiativ till i en enskild kommun, säger Helene Björkqvist.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!