Efter sommarlovet delades förra årets sexårsgrupper och årskurs 1 in i mindre barngrupper. Antalet barn gick ner från ungefär 30 till 20–21 stycken per klass. För de som började i årskurs 3 efter sommaren är elevantalet detsamma, men en lärare har tillkommit.
– Man lägger grunden när barnen är små. Mindre klasser innebär att vi kan ge mer trygghet och ser varje barn, säger Therese Hallén som är lärare i årskurs 1.
– Vad gäller min klass så var den väldigt trygg från första början, och vi kände inte att den skulle delas upp nu. Den nya läraren gör det möjligt för oss att jobba i mindre grupper, säger Jenny Ahlforn Westdahl, lärare i årskurs 3.
Mindre barn innebär mindre dokumentation och lättar lärarens arbetsbörda. Mindre stress hos läraren gynnar också barnen enligt både Jenny Ahlforn Westdahl och Therese Hallén.
Samtidigt vill de understryka att det inte finns någon universallösning för att bättra läromiljön. Fler lärare eller mindre grupper är i sig inte nycklarna till en bättre skolmiljö.
– En klass med 20 elever kan fortfarande behöva en lärare till beroende på vilka eleverna är. Det är inte alltid storleken som styr, utan elevernas behov. Något som i sin tur kan kräva att lärare med specialkompetens anställs, snarare än fler lärare generellt, säger Jenny Ahlforn Westdahl.
De menar att lösningarna i allra högsta grad måste utgå från den specifika situationen.
– Nu hade vi möjlighet att göra om biblioteket till klassrum. Men man måste hela tiden finna lösningar utifrån vart man är och utgå från eleverna och vad de behöver, säger Therese Hallén.
Rektor Helena Lindkvist säger att man kommer att följa upp vilka effekter omorganisationen får. Huruvida de kommer att fortsätta med mindre barngrupper kan hon ännu inte svara på.
– Även om vi skulle önska att göra på ett visst sätt, så beror det helt och hållet på elevunderlaget, säger hon.