Eco-driving – så sparar du in på bränslekostnaderna

Kan man kapa bensin- och dieselkostnaden genom att ändra sitt sätt att köra? Svar: Ja. Körskolläraren Batu Arslan utbildar i eco-driving och lär dig knepen som får tanken att räcka längre.

För den som lär sig köra mer ekonomiskt finns det pengar att spara när bränslepriserna är höga. Körskolläraren Batu Arslan undervisar i eco-driving.

För den som lär sig köra mer ekonomiskt finns det pengar att spara när bränslepriserna är höga. Körskolläraren Batu Arslan undervisar i eco-driving.

Foto: Emma Eriksson/Anders Viksten (TT)

Katrineholm2022-04-02 07:30

Hör du till dem som med fasa ser hundralapparna flyga sin kos vid pumpen varje gång du tankar bilen? Med sparsam körning kan du minska bränsleförbrukningen upp till 20 procent. Som grädde på moset medför en mer ekonomisk körstil minskat slitage på bilen och minskad miljöpåverkan.

undefined
Med skenande bränslepriser finns allt att vinna på en mer ekonomisk körstil.

Tekniken fungerar för såväl bilar, bussar och lastbilar som arbetsmaskiner och en som vet hur slipstenen ska dras är 44-årige Batu Arslan.

Han har varit körskollärare sedan 2005 och samma år gick han utbildningen i eco-driving. Sedan 2009 driver Batu Arslan S-E trafikskola i Katrineholm och utbildar både blivande och rutinerade förare i sparsam körning. 

Ett vanligt missförstånd är att eco-driving bara handlar om att hoppa över växlar.

– Med det handlar framför allt om att planera sin körning i god tid och ha framförhållning inför till exempel korsningar, rondeller och trafikljus för att undvika onödiga stopp, förklarar han.

En av körskolans bilar är utrustad med en eco-coach, ett system som mäter hur ekonomiskt föraren använder sig av acceleration, inbromsning, hastighet och växling. Målet är att komma upp i 100 procent.

undefined
I en av körskolans bilar finns ett system som mäter hur ekonomiskt föraren kör. Målet är att få så hög procent som möjligt.

– På de flesta nya bilar finns en eco-drivingmätare på hastighetsmätaren. Det kan vara som en grön punkt som visar om man kör ekonomiskt.

Att ha en körskollärare på passagerarsätet kan förmodligen göra vilken van bilförare som helst lätt kallsvettig, men utmaningen antas när Batu Arslan låter Katrineholms-Kuriren prova.

En sträcka på cirka två mil avverkas och uppmaningen är att köra precis som vanligt. Vid målgång läses eco-mätaren av och sen är det dags att köra samma rutt igen, den här gången med coachning av körskolläraren.

– Lita bara på mig och följ mina uppmaningar, förmanar Batu Arslan. 

undefined
Körskolläraren Batu Arslan lär blivande och vana bilförare hur man kör mer ekonomiskt.

Det är inte tal om att stanna till före rondeller och korsningar. Med bra framförhållning kan de passeras i jämn fart om kusten är klar. Att släppa gaspedalen och låta bilen rulla med rätt växel i, går smidigare.

– Många förare kör för fort in i rondeller och korsningar och sedan tvärnitar de. Då får man börja om från början på ettans växel, istället för att man i god tid växlar ner och släpper gasen. 

Att motorbromsa istället för att trampa på bromsen själv är A och O när man ägnar sig åt eco-driving.

– När man släpper gasen motorbromsar bilen. Man ska aldrig rulla i friläge med kopplingen nertryckt. Då fortsätter bilen att förbruka soppa och det är lätt att det går för fort.

Att ligga på så hög växel som möjligt är en annan käpphäst för den som vill köra snålt.

– Varvtalet ska vara så lågt som möjligt, ju högre det är desto mer diesel eller bensin drar bilen. Treans växel är lämplig i centrala Katrineholm, eftersom vi har ganska mycket farthinder och övergångsställen, säger Batu Arslan. 

Vad är de vanligaste misstagen förare gör?

– Att man accelererar väldigt snabbt på låg växel och många glömmer att planera sin körning när de haft körkort ett par år och utvecklat sin egen körstil. Det är lätt att bli insnöad på sin grej.

Batu Arslan säger att det finns stort intresse för eco-driving, men långt ifrån alla vet hur man gör.

– Många är livrädda för att ta en lektion efter att de fått sitt körkort, men jag skulle önska att fler uppdaterar sig och tar en lektion i eco-driving. Lär man sig hur man ska tänka och planera sin körsträcka sparar man både bränsle, tid och pengar.

Så kör du snålare:

Kör på högsta möjliga växel (och därmed lägsta varvtal) och hoppa över växlar.

Låt bilen rulla utan gas i nerförsbackar. Använd kraften i nerförsbackar och accelerera inte. 

Låt inte bromsarna ligga på, bilen ska rulla lätt.

Jämnt tryck på gaspedalen och så få inbromsningar med fotbroms och gaspådrag som möjligt.

Motorbromsa (släpp gaspedalen och växla ner) istället för att fotbromsa. Då stängs ofta bränsletillförseln ner till 1 500 varv. 

Källa: Riksförbundet M Sverige (Motormännens riksförbund)

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!