Tidningen skrev i september om problemen på återvinningsstationen vid Stockholmsvägen/Vallavägen. Mängder med sopor ligger ofta slängda på marken. Främst sådant som inte alls hör hemma på en återvinningsstation, utan ska slängas i hushållssoporna eller på återvinningscentralen.
Dessutom sprang det mängder av råttor runt soporna vid tidningens besök. Trots att stationen städas ännu oftare än andra stationer.
Förpacknings- och tidningsinsamlingen, FTI, ansvarar för återvinningsstationerna. Tillsammans med Katrineholms kommun ska de nu satsa på en informationskampanj.
– Jag tror att nedskräpningen både beror på okunskap och att det kan vara avsiktligt. I vissa fall kanske det handlar om nyinflyttade som inte har koll på var man ska slänga sopor och tror att man ska ta dem till återvinningsstationen. Men när det till exempel ligger stora mängder frukt och grönsaker är det uppenbart att det kommer från någon verksamhet, och de vet att man ska ha sophämtning, säger Eva Frykman, miljöchef på Katrineholms kommun.
Inom kort ska information sättas upp i trappuppgångarna i KFAB:s och Hyreshusets flerfamiljsfastigheter i närheten av återvinningsstationen.
– Informationen ska finnas på de språk som är mest befogade. Den ska förklara hur man tar hand om sitt avfall. Det är viktigt att förstå varför man återvinner och vad som händer med förpackningen när man har sorterat, säger Eva Frykman.
Planen är att informationen ska komma upp innan jul, då ovanligt mycket skräp brukar genereras.
Eftersom FTI noga dokumenterar tömningar och städningar av stationerna, är förhoppningen att informationsinsatsen snabbt ska kunna utvärderas.
– Vi kommer snabbt att få besked om det funkar eller inte. Men sedan måste arbetet fortgå under en längre period, säger Eva Frykman.
Framöver ska FTI också skylta om sina stationer, med de nya färgkoderna för olika typer av förpackningar.
Kerstin Wärn är regionchef på FTI. Hon tycker att det skulle vara tråkigt att behöva stänga återvinningsstationen vid Vallavägen på grund av att den missbrukas.
– Vi vill verkligen samla in förpackningar. Grovsopor och hushållssopor ska däremot vara på en helt annan plats. Entreprenören som sköter städningen av stationerna uppskattar att de plockar mellan 10 och 25 kilo på den här stationen varje gång.