Lördag morgon. Region Sörmland slår upp dörrarna till Västgötagatan 16 för massvaccinering mot covid-19.
Redan vid 09-tiden är trycket hårt på lokalen intill Nävertorps vårdcentral. Kön med patienter är lång och otålig.
Anstormningen är väntad. Ändå uppstår problem.
Alla som kommit för att få en av helgens cirka 1 000 vaccindoser har förbokad tid. Men när de som kommit alltför tidigt hamnar långt fram i kön, hinner de som kommit senare inte fram i tid.
Några vänder och går besviket hem. Irritationen växer.
– Vi måste skruva på det här till söndagen så att det fungerar bättre, säger Aina Nilsson som är platsansvarig i vaccinationscentralen.
– Det bästa är om man kommer hit bara fem minuter före sin tid och ställer sig i kön. Hinner man inte fram ska man inte lämna kön. Prata med kövärden, uppmanar hon.
Fem sådana värdar finns på plats denna dag. Därtill kommer en stadig personalstyrka med läkare, sjuksköterskor, undersköterskor, en lokalvärd, väktare och ett välbemannat sekretariat som registrerar alla doser.
Kön in till sprutorna må vara lång. Men den rör sig stadigt framåt. Väl inne i centralen gäller handsprit, munskydd och fortsatt två meters avstånd.
En och en slussas patienterna först till läkare för genomgång av hälsodeklarationen. Därefter är väntan till någon av vaccinationsstationerna kort.
Från insläpp till sprutstick tar det endast några minuter.
– En sköterska vaccinerar fem patienter i kvarten om det flyter på som det ska, säger Aina Nilsson.
Vaccinationsfasen som nu pågår avser personer födda 1944 eller tidigare. En av dem som inte tvekat inför vaccinationen är Majvor Mählqvist. I likhet med miljarder människor runtom i världen, längtar hon efter lite normalitet.
– Jag har suttit ensam i en tvåa i ett år nu. Jag trodde jag skulle bli galen. Nu hoppas jag att alla får en spruta inom en snar framtid. Jag ser så fram emot att kunna återuppta mina aktiviteter; träffa nära och kära, bowla, bli aktiv i PRO-styrelsen igen.
Sjuksköterskan Staffan Hammarbäck ger Majvor sticket som ger ett löfte om just en sådan framtid. Därefter väntar en kvarts väntan på hur kroppen ska reagera, berättar Aina Nilsson:
– Då har vi personal som håller uppsikt så att patienterna inte får en allergisk reaktion. Samtidigt får man information om hur man går till väga för att få den andra dosen.