Under anklagat en vårdgivare för att ha tagit sig vatten över huvudet. En inte ovanlig fundering är hur många patienter det går per läkare, och hur många minuter en läkare lägger per patient.
Men några svar kan inte lämnas, klarlägger landstinget.
– Det här är ett litet problem. Vi i Hälsoval tittar egentligen inte på hur många anställda eller vilken sorts personal som finns, säger Per-Magnus Henriksson, vid landstingets enhet för primärvårdsval.
– Enligt regelboken ska (vårdcentraler) ha läkare, sköterskor, arbetsterapeuter, sjukgymnaster och så vidare. Men hur många är inte reglerat och vi frågar aldrig.
Landstinget får bara en ögonblicksbild av personalläget vid en genomgång en gång per år. Mer är heller inte möjligt, säger hälsovalschef Asghar Farahani.
– Från beställarsidan har man ingenstans i Sverige reglerat antal anställda och patienter. Personalen kan vara deltidssjuk, ha nedsatt arbetsförmåga, mycket sidouppdrag i samma tjänst, forskning och allt annat.
– Arbetet i varje enskild verksamhet ska anpassas efter individens överenskommelse och arbetsförmåga med arbetsgivare.
De enda kvantitativa måtten av hur en vårdcentral presterar är andelen samma dag besvarade telefonsamtal och andelen läkarbesök inom en vecka, klarlägger landstinget.
Att läkare har fler än ett jobb, antingen när de har kompledigt eller genom att arbeta deltid, är vanligt, beskriver läkarfacket som en oftast bra lösning – men det kan också trötta ut läkare.
– Det är ett ansvar som varje enskild person behöver ta. En del tycker att de kan jobba mer, säger kirurgen Marie Engman, ordförande i Sörmlands läkarförening.
– De deltidslösningar jag känner till gagnar verksamhet och patienter.
Är det också en säljarens marknad, där arbetsgivare tvingas acceptera deltid?
– Så är det ju till viss del, i och med att det är brist på doktorer.
Vår vårdcentral, som nu ska granskas, skriver till tidningen att de haft tre vakanta tjänster i våras. Under hösten har en läkare slutat och en annan tvingats vara frånvarande.