Läkaren om första coronafallet: "Visst blev vi rädda"

I flera dygn arbetade han och hans kollegor med att försöka hjälpa den sjuka mannen. När provsvaret visade covid-19 tänkte Mahbub Siddiqui "Det här kan bli en katastrof". Nu har det snart gått ett år sedan den första patienten bekräftades smittad på Kullbergska sjukhuset.

Under flera dygn vårdade Mahbub Siddiqui och hans kollegor den covid-sjuka patienten utan skydd. "Det hade kunnat sluta i katastrof. Alla hade kunnat blivit smittade. Men tack och lov blev det inte så".

Under flera dygn vårdade Mahbub Siddiqui och hans kollegor den covid-sjuka patienten utan skydd. "Det hade kunnat sluta i katastrof. Alla hade kunnat blivit smittade. Men tack och lov blev det inte så".

Foto: Carina Bergius/ TT

Katrineholm2021-02-27 07:03

Provtagning för covid-19. Gå inte in på sjukhuset. 

I dag är budskapet tydligt vid Kullbergska sjukhusets entré. Det är mycket folk i rörelse den här eftermiddagen. En kvinna med rullator söker skydd i ett hörn, kunderna inne på apoteket är för många så flera av dem får vänta utanför lokalerna. Många bär munskydd. För ett år sedan kunde ingen av dem ana att en pandemi väntade världen och Katrineholm.

Så kunde heller inte Mahbub Siddiqui. Läkare står det på den röda skylten på hans bröst.

Han drack upp det sista ut kaffekoppen innan han, precis som vanlig, åkte till sitt arbete på Kullbergska sjukhuset den där dagen i början av mars förra året. Men det blev ingen vanlig dag på jobbet.

– Det var andra veckan i mars och jag var dagbakjour. Då kom det in en patient med hjärtbesvär. Jag kände igen honom sedan tidigare eftersom jag är hjärtläkare.

undefined
Andra veckan i mars i fjol kom det in en patient med hjärtbesvär till Kullbergska sjukhuset.

Mannen hostade och hjärtat levde rövare i hans bröst. Alla parametrar tydde på hjärtsvikt så Mahbub Siddiqui satte in behandling för det.

– Hosta kommer också vid försämrad hjärtfunktion. Vi gjorde en vanlig röntgen. Den tydde också på det.

Mannen vårdades två dagar på medicinska akutvårdsavdelningen, MAVA. Han blev bättre och flyttades till en vårdavdelning. Där blev han sämre och flyttades tillbaka till MAVA.

Mahbub Siddiqui och hans kollegor kämpade för att mannen skulle må bättre.

– Vi gjorde allt vi kunde mot hjärtsvikten. Men han fortsatte att hosta och tappade syremättnaden.

Efter eftermiddagsronden en dag tittade han och narkosläkare Göran Cederborg på varandra och sa "Vad ska vi göra, vad har vi missat?"

Först då slogs de av tanken, kunde det möjligen vara covid-19?

– Vi tog kontakt med infektionsläkaren för att få ta ett prov. Vi kunde ju inte utesluta covid. Vi fick godkänt och provet togs. Sedan gick det ytterligare en dag innan svaret kom.

undefined
Mahbub Siddiqui och hans kollegor fick ta kontakt med infektionsläkaren för att få ta ett prov.

Provsvaret var positivt. Patienten hade covid-19. Mahbub Siddiqui minns hur tankarna skenade.

– Jag och mina kollegor var nära honom under vårdtillfället på Kullbergska i flera dagar utan skydd. Det hade kunnat sluta i katastrof. Alla hade kunnat blivit smittade. Men tack och lov blev det inte så.

– Men visst blev vi rädda. Man tittade på personalens ansikten och man kunde läsa av oroskänslan. 

Sedan blev covidpatienterna fler och fler. En särskild sjukvårdsledning inrättades i regionen och Kullbergska fick direktiv från ledningen att öppna en covid-avdelning på sjukhuset. När Mahbub Siddiqui ställde frågan vem som kunde tänka sig att ta första veckan där blev det tyst.

undefined
"Vi har lärt oss mycket om corona, hur vi ska behandla de här patienterna. Det går åt rätt håll", säger Mahbub Siddiqui.

– Jag sa att jag tar hand om patienterna första veckan. Som ledare måste man våga visa vägen.

I dag upplever han att situationen är under kontroll.

– Vi har lärt oss mycket om corona, hur vi ska behandla de här patienterna. Det går åt rätt håll.

Trots att Mahbub Siddiqui, såsom andra kollegor, vårdat många patienter med covid-19 under det senaste året har han inte själv drabbats av smittan. Men precis som många andra känner han någon som drabbats hårt. Mahbub Siddiqui har förlorat en svägerska i covid-19.

Hur gick det då för Katrineholms första coronapatient? Han skickades till Eskilstuna där han fick vård på intensiven. Ett par dagar senare tog han sitt sista andetag. Han blev en av 54 katrineholmare som avled av covid-19 under 2020.

Covid-19 i Katrineholm

Under 2020 fick 705 katrineholmare ett positivt provsvar enligt Region Sörmland.

Under 2020 avled 54 katrineholmare av covid-19.

Hittills i år har 244 katrineholmare bekräftats smittade med covid-19.

Hur många katrineholmare som avlidit hittills i år redovisas inte av regionen, eftersom de hittills varit färre än tio varje vecka.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!