113 fastigheter har valt att ansluta sig till Utsikts stadsnät som dras i Laggarhultsområdet. De som utför arbetet är Medam, ett Nyköpingsföretag som har skapat egna problemlösningar.
I stället för att schakta asfalten 60–70 centimeter brett skärs en skåra på 24 millimeter. Den egenbyggda maskinen – den enda i sitt slag – diamantsågar spåret, lägger i kabeln och fyller på med sand. Efter den kommer en maskin med grus och fyller upp skåran. Kvar innan vägen är helt återställd är att packa och fylla på med Sweflex.
– Sweflex är en specialasfalt som jag tagit fram och fått patent på, säger Mats Furén, företagsledare på Medam. Den är framtagen för att laga bland annat vägar och landningsbanor men passar väldigt bra att ha i det här smala spåret där vanlig asfalt inte skulle fästa.
Asfalten värms till 200 grader och blir nästan flytande så att den lätt rinner ner i spåret. Den har en inbyggd friktion som gör att den inte blir hal när det regnar och en tolerans på max tre millimeter, till skillnad från vanlig asfalt där det kan bli en kant på någon centimeter.
– Återställningen är en viktig bit. Kan du inte återställa får du inga mer jobb sen, säger Mats Furén.
Microtrenchmaskinen, den som skär och lägger ducterna som kabeln heter, klarar ungefär tre meter i minuten. Återställningsmaskinen som även den är specialbyggd klarar drygt 800 meter på en dag.
– I vanlig asfalt schaktar man 60-80 meter på en dag och med microtrenchmaskinen går det nästan tio gånger snabbare till halva priset, säger Mats Furén.
Ducterna dras upp i skåp som placeras ut i området. Skåpen som används kan förse fiber till ca 30 kunder. Alla hus har fått en egen färg på duct, även de som valt att inte ansluta sig till fibernätet. Vill man ansluta sig i efterhand blåser man fiber i det husets duct och drar fram den till tomtgränsen. På sin tomt får varje kund själv gräva för att kunna koppla upp sig mot statsnätet.
Målet är att vägen ska vara återställd samma dag men eftersom spåret måste vara rent och torrt när asfalten läggs kan det ibland ta någon dag extra. Tack vare det smala spåret och den snabba återställningen behövs inga vägar stängas av.
I september ska hela Utsikts projekt i Laggarhult vara färdigt och Peab ska då ha blåst in fiber i ducterna och kopplat upp husen mot fibernätet.
Regeringen har som mål att 90 procent av befolkningen ska ha möjlighet till 100M/bit bredband år 2020 och ett delmål är att 50 procent ska ha det 2015.
– I dag ligger vi på 25 procent så de ligger långt efter men får vi fler beställningar på det vi gör kommer det att gå framåt, säger Joakim Eriksson, byggchef på Medam.