Laddplatserna hänger inte med när elbilarna blir fler

Antalet elbilar och laddhybrider ökar i snabb takt, men utbyggnaden av publika laddstolpar hänger inte med. Katrineholm ligger sämst till i Sörmland när det gäller antalet laddbara bilar per publik laddstolpe.

Att det blir fler elbilsladdare i kommunen är inte uteslutet. I den övre cirkeln syns Stefan Jansson och under Johnny Ljung.

Att det blir fler elbilsladdare i kommunen är inte uteslutet. I den övre cirkeln syns Stefan Jansson och under Johnny Ljung.

Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT och Stina Järperud/arkiv

Katrineholm2022-03-29 17:02

Förra året ökade antalet laddbara bilar med 80 procent i Katrineholm, från 348 till 627 fordon. I slutet av januari hade antalet laddbara bilar växt ytterligare, till 643. Den växande flottan innebär att behovet av publika laddstolpar ökar. 

Statistik visar dock att utbyggnaden inte hänger med i samma takt som antalet laddbara bilar blir fler. Enligt siffror från elkraftsbranschens intresseorganisation Power circle ökade antalet publika laddstolpar enbart med 28 procent i Katrineholm förra året.

Ett riktvärde som används i branschen är att det bör finnas tio laddbara bilar per publik laddstolpe. I Katrineholm ligger den siffran i själva verket på 20. Jämför vi med de andra sörmländska kommunerna innebär det att Katrineholm ligger sämst till. Näst sämst hamnar Vingåker, med 19 laddbara bilar per publik laddstolpe. I topp finns Oxelösund med fyra.

undefined
Johnny Ljung, infrastrukturchef.

Johnny Ljung, infrastrukturchef på samhällsbyggnadsförvaltningen, säger att kommunen i dag har åtta laddstolpar i egen regi. Fyra drivs tillsammans med Tekniska verken och sitter på parkeringsplatsen Gullvivan, intill Kvarnenkorsningen. Två vardera finns i parkeringshuset Loket respektive Pionen. Något beslut om att sätta upp fler är inte taget.

– Däremot för vi löpande dialog med privata intressenter, säger Johnny Ljung.

undefined
Stefan Jansson, fastighetschef.

På Lövåsen förbereds mycket mark för kommande etableringar. Att det blir fler laddplatser där är inte uteslutet.

– Det ligger i varje enskild fastighetsägares intresse att sätta upp laddstolpar. Hittills har vi inte ställt några krav, men jag tror att många ändå tar med sig den frågan när man bygger parkeringsplatser, säger Stefan Jansson, kommunens fastighetschef. 

Ur ett nationellt perspektiv är administrativa hinder en orsak till att utbyggnadstakten inte hänger med. Först handlar det om att bygglovsprocesserna kan ta lång tid, det andra att markägare ser potentialen och höjer priserna för dem som vill bygga laddstolpar.

– Det tredje är ledtiderna hos elnätsbolagen. Det kan ta väldigt lång tid att få svar på en kapacitetsförfrågan hos ett elnätsbolag. Historiskt sett har vi varit tidigt ute med att bygga bra laddinfrastruktur i Sverige, men nu börjar vi ha svårt att hänga med. Det är inget gott betyg, säger Mazdak Haghanipour, teknisk specialist på Bil Sweden, till nyhetssajten Newsworthy.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!