IAF har funnits sedan 2004, då man övertog uppgifter som Arbetsmarknadsstyrelsen haft. Myndigheten, som har sitt säte i Katrineholm, utövar bland annat tillsyn över landets a-kassor och har cirka 75 medarbetare.
Att myndigheten utlokaliserades och fick sitt säte i Katrineholm var den Göran Persson-ledda regeringens sätt att stödja Katrineholm, som drabbats hårt av industrinedläggningar i början av 2000-talet. Senare flyttades även Strålsäkerhetsmyndigheten, SSM, till Katrineholm och fick sitt huvudkontor här. Ledningen och staben flyttades dock tillbaka till Solna 2023 även om SSM fortfarande har verksamhet kvar i Katrineholm.
Nu kan IAF vara i farozonen som egen myndighet, liksom verksamheten i Katrineholm, enligt läckta uppgifter som tros komma från en pågående statlig utredning.
Regeringen beslutade hösten 2023 om översyn av mindre myndigheters uppgifter och organisering. En särskild utredning, under ledning av den före detta generaldirektören Ulf Bengtsson, kommer på måndag, den 10 februari, att presentera utredningens förslag som därmed blir offentligt.
Den 10 december förra året skickades ett anonymt mejl till IAF, som innehöll tre foton av text från vad som förefaller vara den statliga utredningen om små myndigheter.
Enligt bilderna föreslås IAF:s uppgifter läggas samman med Inspektionen för socialförsäkringen, ISF, samt Delegationen för migrationsstudier, Delmi. Detta föreslås ske genom att IAF:s och Delmis verksamheter inordnas i ISF, som också föreslås byta namn för att "spegla den breddade verksamheten". Myndigheten ska ha sitt huvudsäte i Stockholm, enligt uppgifterna.
IAF:s generaldirektör Mathias Wahlsten uppger att han tagit del av uppgifterna i det anonyma mejlet till myndigheten. Han kontaktade utredningen efter mejlet för att få uppgifterna bekräftade, men de ansvariga ville inte kommentera.
– Så jag kan inte bedöma om uppgifterna är sanna eller falska. Vi får vänta till den 10 februari, säger Mathias Wahlsten.
Enligt generaldirektören är det dock känt sedan tidigare att IAF har utretts tillsammans med många andra mindre myndigheter. Wahlsten har själv träffat utredningen och blivit utfrågad.
Har mejlet med nedläggningsuppgifterna skapat oro bland personalen?
– Vi har informerat medarbetarna om uppgifterna och tagit upp det på facklig samverkan. Naturligtvis finns det en hel del frågor och funderingar. Men vi går inte händelserna i förväg. Sedan beror ju eventuella beslut även på hur regeringen ser på det, säger Mathias Wahlsten.