För att summan på sista raden ska stämma handlar det om fem miljoner kronor, som den krympande församlingen behöver spara.
För att klara sparkravet och reparationer på de byggnader man kommer att behålla diskuteras nu att sälja två kyrkor och två församlingshem. På kyrkorådets sammanträde i november fattades ett inriktningsbeslut om att sälja Valla kyrka och Sköldinge församlingshem. Dessutom ska det utredas om Sandbäcksgården, som har kyrksal men inte är invigd som kyrka, och Nävertorpskyrkan kan säljas. Inget beslut är fattat än, utan kan tidigast fattas i kyrkofullmäktige i vår.
– Vi har nio kyrkor i församlingen. Vi har vikande besökssiffror och medlemsantal och vi har ett sparbeting på fem miljoner. Där står vi. Några är uppsagda, men det innebär ingen besparing förrän deras uppsägningstider gått ut, säger Birger Johansson, ordförande i församlingens fastighetsutskott.
Omkring 80 byggnader ägs och underhålls av församlingen. Det är allt från de stora landsortskyrkorna med rötter i 1100-talet, som Floda och Julita, via 60-talskyrkor som Nävertorp och Valla, till församlingshem.
Birger Johansson har sedan han valdes till utskottet noga gått igenom församlingens byggnader. Resultatet är nedslående: många stora renoveringar krävs framöver och pengarna finns inte. I exempelvis Valla kyrka krävs reparationer för 14-15 miljoner kronor.
– Det är värme och ventilation som behöver åtgärdas. Om vi slapp kostnaden för det vore det rena vinsten till och med att skänka bort kyrkan, säger han.
Peter Fagerlund, administrativ chef i församlingen, berättar att det är fem kyrkor som helt eller delvis värms med oljepanna. I svenska kyrkans miljömål anges att oljepannorna ska bort till 2027.
– Det klarar vi helt enkelt inte, säger han.
Också annat kostar stora summor.
– Bara Floda kyrka kräver reparationer på närmare 50 miljoner kronor under ett antal år framåt. Vi har gjort i ordning ett fönster där och bara det gick på åtta miljoner. Det är galna summor, säger Birger Johansson.
De kyrkor som utreds för eventuell försäljning har två saker gemensamt: De saknar kyrkogård och de är byggda på 1900-talet. Stor hänsyn måste tas till äldre kyrkor. Valla och Sköldinge orter anses kunna dela kyrka, särskilt om församlingshemmet i Valla inreds mer "kyrkligt".
Orsaken till sparkravet är att kyrkans kostnader ökar snabbare än intäkterna, säger Peter Fagerlund.
– Medlemstappet är två procent per år. 51 procent av Katrineholms invånare är med i kyrkan. Men löner och underhållskostnader ökar. Visst kan vi höja medlemsavgiften. Men höjer man den för mycket går folk ur på grund av det.
Det finns en del pengar att hämta, för merkostnader i samband med antikvariska renoveringar. Från stiftet kan församlingen söka "kyrkoantikvarisk ersättning".
– Men vi skulle egentligen behöva alla pengar som stiftet har att dela ut, säger Peter Fagerlund.
Inger Fredriksson (C) är kyrkofullmäktiges ordförande. Hon kommenterar de eventuella försäljningarna.
– Det måste utredas noga. Det är klart att det är tråkigt att man inte kan ha fullt liv och verksamhet i alla delar av församlingen. Men det är ju viktigare att man har verksamhet, än att det står fastigheter tomma. Man får se det i förhållande till den verklighet vi lever i nu.
Kostnadskrisen har varit på gång i flera år, säger Birger Johansson, men tidigare har man inte tagit tag i det.
– Man har skjutit det framför sig. Men någon måste ta de obekväma besluten. Sitter jag nu som ordförande i fastighetsutskottet måste jag ta dem, konstaterar han.