Kyrkogranskning havererad – ombudet är spårlöst borta

Han ska företräda dem som inte är med i Svenska kyrkan och svara för att begravningsavgiften används rätt. Men uppdraget har havererat. Ingen tycks ha sett röken av begravningsombudet Abdulahi Hassan på ett år.

Begravningsombudet Abdulahi Hassan har lyst med sin frånvaro i ett år. Nu höjs röster mot konsekvenserna av att uppdraget inte sköts.

Begravningsombudet Abdulahi Hassan har lyst med sin frånvaro i ett år. Nu höjs röster mot konsekvenserna av att uppdraget inte sköts.

Foto: Arkiv

Katrineholm2020-06-03 20:04

– Det är allvarligt. Församlingarna måste bli granskade så att allt som rör begravningsverksamheten går rätt till.
Det säger Inger Fredriksson (C), ordförande i Katrineholmsbygdens kyrkofullmäktige, om den uppkomna situationen.

Katrineholmsbygdens och Björkviks församlingar ansvarar för verksamheten som kommunens begravningsombud är satt att kontrollera. Abdulahi Hassans långvariga frånvaro från uppdraget väcker irritation och olust – men också undran. 
Under ett år har det inte funnits någon garant för att begravningsverksamheten, finansierad via skattsedeln och en angelägenhet för alla medborgare, sköts på ett korrekt sätt.
– Ombudet ska i första hand tillvarata intresset för dem som inte är medlemmar av Svenska kyrkan. Har de synpunkter på begravningsverksamheten måste de ha någon att vända sig till, i en situation som många gånger är känslomässig, säger Inger Fredriksson.

Abdulahi Hassan tillträdde som ombud den 1 januari 2019. Han är socialdemokratisk fritidspolitiker, nominerad till uppdraget av kommunalrådet Göran Dahlström (S) och därefter förordnad av länsstyrelsen i Stockholm. Han presenterade sig för kyrkofullmäktige i maj i fjol.
Problemet är att han sedan dess har varit osynlig, enligt båda församlingarna.
Inte heller Hassans partikamrater i Katrineholm vet var han är.
– Det gör mig allmänt bekymrad. Om han ska vara borta länge bör han säga upp sina uppdrag, säger arbetarekommunens ordförande Fredrik Olovsson (S).
Abdulahi Hassan är inte bara begravningsombud. Han är ordinarie ledamot av kommunstyrelsen. Han har en plats i kommunfullmäktige. Han är vald till första vice ordförande i direktionen för Västra Sörmlands räddningsförbund.

Inte i något av dessa sammanhang har han varit närvarande sedan i maj–juni förra året.
– Jag hade kontakt med honom i höstas. Då befann han sig utomlands. Det finns ingen anledning att tro att något hänt honom. Men när jag flera gånger försökt att åter komma i kontakt med honom har jag misslyckats, säger en rådvill Olovsson.
Också tidningen har genom olika kanaler försökt att nå Hassan. Det har varit fruktlöst.
Hans uppdrag som begravningsombud sträcker sig till utgången av 2022.
– Det är en oerhört viktig funktion som dessutom är högaktuell i dessa tider, säger Lotta Reimers med hänvisning till coronapandemins effekter på begravningsverksamheten.
Reimers är jurist vid länsstyrelsen tillsynsenhet i Stockholm. Dit skulle Abdulahi Hassan i måndags ha lämnat sin obligatoriska årsberättelse om uppdraget.

Ingen sådan har inkommit när tidningen pratar med Reimers. Det går inte heller att fastställa om Hassan har haft det revisorssamråd som normalt ska ske före årsberättelsen. Emma Karlsson, auktoriserad revisor vid PWC Sverige, kan med hänvisning till tystnadsplikten varken bekräfta eller dementera om hon i år haft ett sådant samråd med Hassan.
Länsstyrelsens tillsynsenhet handlägger även klagomål mot begravningsombud. Något sådant har inte riktats mot Hassan, som nu ska få en påminnelse om sitt åtagande.
– Får vi inte in någon årsberättelse efter påminnelsen, får vi vidta åtgärder. Ombud som inte rapporterar in sin granskning eller gör samrådet riskerar att bli utbytta. Sedan är det kanske inte hundra personer som står på kö och väntar på att ta över uppdraget, säger Lotta Reimers.

Det är ombudets ansvar

Ombudsrollen skapades när Svenska kyrkan och staten skildes åt 2000, och är en kontrollfunktion när det gäller hur begravningavgifterna används av församlingarna. 
Ombudet ska fungera som en förlängd arm in i kyrkan för dem som inte är medlemmar och därmed saknar rösträtt till kyrkliga val. Begravningsombudet ska föra vidare sin målgrupps önskemål till församlingarna, informera icke-medlemmar om kyrkans begravningsverksamhet och hålla kontakt med andra trossamfund och berörda parter.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!