Kvinnorna fortsätter dominera på högskolan

41 procent av kvinnorna i Katrineholm hade förra året påbörjat högskolestudier, men endast 32 procent av männen. Johan Söderberg (S) tror att skillnaderna till stor del beror på killars och tjejers olika attityd till skolan.

Foto:

KATRINEHOLM2015-10-20 05:00

Sedan åtminstone sju år tillbaka pekar siffrorna från Universitetskanslersämbetet (UKÄ) åt samma håll: hälften av kvinnorna i Sverige väljer att studera vidare på högskola, medan bara över en tredjedel av männen pluggar vidare efter gymnasiet.

Skillnaderna mellan antalet högskolestuderande män och kvinnor syns även i Katrineholm, där det förra året var 41 procent av kvinnorna som valde att påbörja högskolestudier medan bara 32 procent av männen gjorde det.

Johan Söderberg (S), ordförande i Bildningsnämnden i Katrineholm, menar att skillnaderna bland annat beror på betygsskillnader mellan pojkar och flickor i grund- och gymnasieskola.

– Skillnaderna har minskat, men det är ett nationellt dilemma. Att det finns skillnader tror jag till stor del beror på attityd, både från samhället i stort och att flickor i högre grad värderar utbildning högre än pojkar, säger han.

Katrineholm har traditionellt varit en industriort där man kanske kunnat gå vidare direkt från grundskolan till ett jobb på någon av industrierna. Industrin har också traditionellt sett varit en mansdominerad arbetsplats, vilket enligt Söderberg kan vara ett annat skäl till att färre män söker vidare till högskolan än kvinnor.

Sedan industriåren har Katrineholm utvecklats och enligt Johan Söderberg växer bland annat handeln och servicesektorn här.

– I näringslivet behöver vi ha företag inom så många branscher som möjligt och där finns det förstås en hel del behov av utbildad personal framöver, säger Johan Söderberg.

Samtidigt betonar han att det är upp till varje individ om hen vill studera vidare eller inte. Målsättningen i Katrineholm är inte i första hand att så många som möjligt ska studera på högskolan bara för att, utan att så många elever som möjligt ska gå ut gymnasiet med högskolebehörighet så att varje individ har just den valmöjligheten.

– Slutmålet för oss som kommun är att våra medborgare ska vara självförsörjande i egen sysselsättning, säger Johan Söderberg och tar även upp yrkeshögskoleutbildningar och möjligheterna att kunna ställa om även i vuxen ålder.

– Arbetsmarknaden har en tendens att ändra sig ganska snabbt över tid, säger han.

Hur ska man få fler män i Katrineholm att vilja studera vidare på högskola?

– Jag tror det handlar om hur vi jobbar med studieyrkesvägledning och att vi visar upp för alla vilka möjligheter som finns, att vi inte någonstans på vägen begränsar vare sig pojkar eller flickor och inte pratar om traditionella kvinno- eller mansyrken, avslutar han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om