Efter att de sista tonerna klingat ut och scenens strålkastarljus släckts ned kunde arrangörerna av årets Skogsröjet konstatera att det varit en lugn festival.
– Enligt den rapport vi hittills fått har det varit lugnt. Inga anmälningar hade gjorts när vi släckte ned festivalen. Nu väntar vi på slutrapporten, säger Kristina Ahlberg som varit säkerhetsansvarig på festivalen i tio år.
Hon är nöjd med säkerhetsarbetet vid årets festival.
– Det känns bra, det har varit en lugn och stabil festival. Men man kan inte luta sig tillbaka och tro att man är klar. Det går aldrig att förebygga för mycket, säger Kristina Ahlberg.
Vi har tidigare rapporterat om Katrineholms-Kurirens reporter Elisia Eskola som själv blev sexuellt trakasserad när hon arbetade under festivalen på uppdrag av tidningen. En man kom fram och började dra ned sina byxor framför reporten.
– Man reagerar inte så starkt som man borde, man är van på något sätt. Jag är glad över att några i tältet bredvid reagerade och visade att det inte var okej, säger Elisia Eskola.
Ida Midnattssol på kvinno- och tjejjouren Miranda i Katrineholm märker att unga tjejer som kontaktar dem ofta inte vet hur de ska hantera sådana här frågor. Ofta kommer det upp senare att personen blivit utsatt för exempelvis sexuellt ofredande. Tjejerna vill då mest få det bekräftat av en annan person att det faktiskt inte var okej det som hände.
– Så fort någon gör något som inte känns okej ska det tas på allvar, men det kan vara kämpigt för personen att göra en anmälan och gå igenom en brottsutredning, säger Ida Midnattssol.
Hon berättar att det är vanligt att kvinnor drar sig för att anmäla eftersom det ofta är en lång process.
– Det är jättesvårt att råda en kvinna att anmäla eftersom kvinnor ofta blir misstänkliggjorda vid sådana anmälningar. Då kan en anmälan ta mer kraft än vad den kan ge. Från vår sida vill vi kunna garantera att kvinnan har rätten på sin sida när hon anmäler, men det är inget vi kan lova, säger hon.
Hon tycker sig ändå se viss förändring i dagens samhälle.
– Något håller på att hända, folk tar mer allvarligt på sådana här brott och vågar anmäla.
Ida Midnattssol säger att det trots det krävs mycket arbete från polis- och rättsväsendet för att kvinnor ska våga anmäla utan att behöva känna sig misstänkliggjorda.