Efter nyår slår kvinno- och tjejjouren Miranda upp portarna till nyrenoverade lokaler på Drottninggatan 8, en källarlokal med egen ingång, där det tidigare har varit krog. Emelie Trolin är verksamhetsansvarig och ser nya möjligheter i och med flytten.
– Vi har inte längre kvar vårt skyddade boende och vårt behov av att vara hemliga finns inte kvar på samma sätt. Därför väljer vi att ta klivet fram nu. Vi vet hur svårt det kan vara att söka hjälp när man som utsatt kvinna eller tjej lever i svåra eller skrämmande situationer.
Tidigare hyrde Miranda en lägenhet i kvarteret Näckrosen och hade också skyddade boenden på andra adresser tills i somras. Nu blir samarbetspartnern Hyreshuset hyresvärd, de har tidigare arbetat med civilkurage. Lokalerna är ungefär lika stora, men den nya är fräschare och med inbjudande öppna ytor, enligt Emelie Trolin.
– Tanken är att vi fortfarande ska ta emot stödsamtal på kontoret. Men vi har också en ambition att jobba mer med vår verksamhet så att det blir ett ställe som folk naturligt kan komma till. Det sänker tröskeln för dem som har behov av att komma till oss. Vi har massor av idéer, som studie- och bokcirklar, läxhjälp och kvinno- och tjejkvällar.
I och med coronapandemin så blir det ingen stor invigning och inga samlingar på ett tag. Om allt går som planerat ska personalen flytta in den 14 december. I dagsläget är det Emelie Trolin som är heltidsanställd verksamhetsansvarig och Emma Karlsson som är projektanställd på 75 procent till 30 juni nästa år.
Övriga arbetar helt ideellt, till exempel med att bemanna tjejchatten på kvällstid. Att få ekonomin att gå ihop är tufft, eftersom verksamheten lever på föreningsbidrag från kommunen, projektpengar från Socialstyrelsen och sponsring.
– Vi ser behov av att vara fler. Men vi är en ideell förening med osäker finansiering, det gör det svårt att rekrytera på det sätt vi behöver. Vi hoppas att få till diskussionen med Katrineholms kommun, för att få en starkare finansiering därifrån.
Mäns våld mot kvinnor har historiskt sett varit ett problem bakom stängda dörrar och kvinnojourer har också haft den traditionen, något Emelie Trolin vill ändra på.
– Vi vill skapa känslan av att vi är den där trygga filten och varma koppen te, som alla behöver när man mår dåligt. Samtidigt ska det kännas som peppiga lokaler där man gärna vill hänga.