Kvinna anmäler akutmottagningen för diskriminering

Vid två tillfällen sökte den unga kvinnan vård för bröstsmärta. Men enligt en anmälan till diskrimineringsombudsmannen fick hon aldrig någon hjälp. Kvinnan tror att det beror på att hon bar slöja.

Kvinnan, som bar slöja, känner sig diskriminerad av akutmottagningen på Kullbergska sjukhuset. Kvinnan på bilden är inte kvinnan som skrivit anmälan till diskrimineringsombudsmannen.

Kvinnan, som bar slöja, känner sig diskriminerad av akutmottagningen på Kullbergska sjukhuset. Kvinnan på bilden är inte kvinnan som skrivit anmälan till diskrimineringsombudsmannen.

Foto: Carina Bergius och TT

Katrineholm2022-12-29 17:02

Kvinnan berättar i anmälan att hennes man skjutsade henne till akutmottagningen en natt i början av december. Hon hade svårt att andas och ont i hjärtat. "Det kändes som om jag skulle dö", skriver hon. 

Efter att ha väntat utomhus i kylan i tio minuter blev kvinnan insläppt i ett rum. Men besöket blev inte långvarigt. Enligt kvinnan skickade en sköterska hem henne utan att ens kollat hjärtat.

Kvinnan hade fortsatt ont hela natten. Vid lunchtid dagen därpå åkte hon tillbaka till akuten, eftersom hon mådde ännu sämre.

"Jag fick komma in i väntrummet och satt mer än 50 minuter utan att få någon hjälp", skriver hon i anmälan.

Eftersom kvinnan skulle börja jobba en timme senare frågade hon om hon skulle hinna träffa någon innan dess. Enligt kvinnan sa vårdpersonalen nej och att hon kunde gå därifrån. "Vilket jag gjorde för att jag blev så ledsen och besviken", skriver hon.

Kvinnan skriver i sin anmälan att hon tror att hon fick ett dåligt mottagande dels för att hon bär slöja, dels för att hon är ung. 

Maria Nordström, verksamhetschef för vårdplats- och mottagningsenheten på Kullbergska sjukhuset, tycker att det är tråkigt och beklagligt att kvinnan känner sig diskriminerad.

– Vi arbetar med patienter och medarbetare från alla kulturer dagligen och om kvinnan upplevde sig diskriminerad kan jag bara beklaga. Hela Region Sörmland arbetar för mångfald och jämlikhet på alla plan, så även vi på vårdplats- och mottagningsenheten på Kullbergska sjukhuset, säger hon.

Kollar man inte hjärtat om en patient säger att hon har ont i hjärtat?

– Alla patienter triageras (sorteras och prioriteras, red anm) vid ankomst till akutmottagningen. Man kontrollerar alla patienter som söker för bröstsmärta eller uppger att bröstsmärta finns, så snabbt som de bedöms och är möjligt med EKG och specifika blodprover, säger Maria Nordström.

Är det vanligt att patienter får sitta i väntrummet med bröstsmärtor?

– Det är inte vanligt. Men är akutmottagningen överfull, personalen upptagen med akut dålig patient, inga lediga rum finns och sjuksköterskan gjort bedömning utifrån allmäntillstånd, smärtbedömning och smärtdebut kan patienten tillfrågas att sitta ner i väntrummet i väntan på fortsatt medicinsk bedömning och handläggning, säger Maria Nordström.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!