Kvarterskrogen försvinner – restaurangkedja tar över

Sommaren 2023 tog en ny ägare över restaurangen på Öster, men nu byts menyn mot något helt annat.
Under torsdagen återuppstod restaurangen i ny regi och med ny profil.

Ridvan och Ibrahim på den nyöppnade pizzerian Farina på Fredsgatan/Östermalmsgatan.

Ridvan och Ibrahim på den nyöppnade pizzerian Farina på Fredsgatan/Östermalmsgatan.

Foto: Emma Eriksson

Katrineholm2025-01-16 11:28

I knappt två år har Robin Sherdan drivit kvarterskrogen Avenyn intill Sjukhusparken på Öster i Katrineholm. Nu har den restaurangresan nått vägs ände, enligt inlägg i sociala medier.

undefined
Robin Sherdan har drivit restaurang Avenyn.

"Efter många fantastiska år på Avenyn är det dags för ett nytt kapitel. Nu lämnar vi över stafettpinnen till Farina, en italiensk pizzarestaurang som snart öppnar här", går det att läsa på restaurangens Facebook-sida.

Restaurangkedjan Farina driver sedan tidigare tre napolitanska pizzerior, två i Uppsala och en som öppnade förra sommaren i Örebro. Nu ligger även Katrineholm som en ny pizzeriadestination för kedjan och marknadsförs, något otippat, på Farinas hemsida med en bild på Ericsbergs säteri.

En titt på den nya menyn visar att det blir antipasti, som friterad kronärtskocka och smörstekt scampi och pizzor som utlovas som "en tugga av Neapel". På dessertmenyn finns bland annat den italienska klassikerna tiramisu.

I kommentarsfältet under Avenyns inlägg på Facebook finns en blandad kompott kommentarer som "En till pizzeria nej tack" och "Ser otroligt gott ut. Många rätter att välja på. Kommer definitivt göra ett besök hos er".

En fråga om man kommer att behålla något från Avenyns meny får svaret: "Vi har valt att inte behålla något från tidigare meny."

Farina-kedjan drivs av bröderna Ridvan och Arkan Bimay från Uppsala. Under torsdagseftermiddagen var Ridvan Bimay på plats i Katrineholm och han berättar att det har gått fort. Under onsdagen höll restaurang Avenyn stängt och på torsdagen öppnade Farina i lokalerna.

– Vi har planerat sen i augusti, men det är typiskt oss att det blev i sista minuten. Igår kom nya skyltarna upp och vi har byggt en ny napolitansk meny, berättar han. 

undefined
Ridvan och Ibrahim på den nyöppnade pizzerian Farina på Fredsgatan/Östermalmsgatan.

Finns det marknad för ännu en pizzeria i Katrineholm?

– Det här är en napolitansk pizzeria och det är skillnad på pizza och pizza. Vi har råvaror som skiljer sig från vad katrineholmarna är vana vid och jäser pizzadegen, som innehåller 70 procent vatten och Tipo 00-mjöl, i totalt 32 timmar. I Uppsala går det åt 200 till 300 degar per dag och restaurang. På våra andra ställen säljer vi även deg och det är populärt, säger Ridvan Bimay.

Han konstaterar att det blivit trendigt med napolitansk pizza i Uppsala. 

– Där har det gått från en till åtta napolitanska pizzerior. 

I köket får Kurirens reporter vaska fram de få italienska fraser som finns kvar i minnet, för att språka med restaurangens nye pizzabagare Antonio Russo.

På italienska säger han bestämt att: "Jag är inte italienare, jag är napolitanare" och skrattar.

– Vi har italienare på två till av våra restauranger och de drar hit varandra. Italienare gillar när det är autentiskt och inget jidder med reglerna, säger Ridvan Bimay.

I nuläget ligger fokus på att komma igång med det nya napolitanska konceptet. Även om Ridvan kommer att vara på plats några gånger i veckan, är det Ibrahim Latif som ska driva verksamheten. 

– Vi har en idé om att köra livemusik på helgerna, men det får bli längre fram, konstaterar Ridvan Bimay.                                                                                                                                                                            

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!