Kvarnens fastighetschef: "P-skivan har missbrukats"

Gratisparkering med p-skiva har missbrukats i alltför stor utsträckning och därför har fastighetsägaren infört betalparkering utanför Kvarnen-gallerian. Det uppger Carl Klingspor, fastighetschef på Provinsfastigheter.

Betalparkering vid Kvarnen.

Betalparkering vid Kvarnen.

Foto: Andreas Johansson-Lindhe

Katrineholm2024-10-01 10:29

Nyheten i korthet

  • Gratisparkering med p-skiva utanför Kvarnen-gallerian i Katrineholm har ersatts med betalparkering på grund av missbruk, enligt fastighetschefen Carl Klingspor.
  • De två första timmarna är gratis, därefter kostar det åtta kronor i timmen. Parkeringen hanteras via apparna Easypark eller Parkster, eller via SMS.
  • Reaktionerna på förändringen har varit blandade, med vissa kritiska röster som anser att det är krångligt att använda appar för att parkera.

Reaktionerna har varit många efter att det införts betalparkering utanför Kvarnen i Katrineholm. På Katrineholms-Kurirens Facebooksida var reaktionerna blandade. En del riktade felaktigt ilskan mot kommunen, trots att Kvarnenparkeringen inte är kommunal, utan privat. 

"Jag tycker att det är bra och smart. Nu får du stå mycket längre där", skriver en läsare.

En annan skriver: "Somliga tycks tro att vi bor i en storstad. Dags att vakna upp ur drömvärlden innan alla slutar handla i centrum".

En tredje skriver: "Ständigt detta gnäll på er katrineholmare".

Fastighetschefen Carl Klingspor på Provinsfastigheter, som förvaltar gallerian och parkeringen, skriver i ett mejl till tidningen att lösningen med fri parkering i två timmar med p-skiva har missbrukas i stor utsträckning, vilket missgynnat besökare till Kvarnen, som parkeringen i första hand är till för.

Katrineholm är heller inte den enda orten där Provinsfastigheter har negativa erfarenheter av missbruk av p-skriva eller p-automat med gratisbiljetter, enligt Klingspor.

Därför har bolaget infört betalparkering som man startar respektive avslutar via apparna Easypark eller Parkster. Det går även att starta och avsluta parkeringen via sms. De två första timmarna är gratis, därefter kostar det åtta kronor i timmen att parkera utanför Kvarnen. Man måste dock alltid starta och stoppa parkeringen via app eller sms för att inte riskera böter.

Tidningen har via mejl ställt frågan till Klingspor varför det inte framgår av skyltningen att det är gratis parkering de två första timmarna.

"När det gäller skyltning så kommer jag att ta detta vidare med parkeringsbolaget, då de ansvarar för detta. Viktigt är såklart att det inte föreligger några oklarheter om vad som gäller", skriver Carl Klingspor i sitt svar.

Tidningen frågade också hur Klingspor ser på att en del personer, främst äldre, tycker att det är krångligt att använda appar för att parkera.

"Att betala via en applikation i mobiltelefonen är numera så pass vedertaget i samhället att vi genomfört denna justering på samtliga våra parkeringsanläggningar som allmänheten har tillgång till. Parkeringsbolagets applikation finns att ladda ner på samtliga plattformar. Vi har förståelse för att förändringen kan orsaka förtret för vissa initialt, och beklagar detta, men vi ser också att efter en inkörningsperiod så avtar 'irritationen' och de nya förutsättningarna accepteras", svarar Carl Klingspor.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!