- Jag tycker att det är horribelt. Jag kände inte den här mannen, men ville tillsammans med en kompis ändå tända ett ljus för honom. Hade jag känt honom, kanske varit anhörig, hade det var ännu mer fruktansvärt.
Det som Niclas Sawaryn kallar "horribelt" och "fruktansvärt" är det sätt på vilket olycksplatsen blev städad. När Sawaryn med kamraten kom dit några timmar efter att räddningsmanskapet brutit upp, hittade de kvarlevor av olycksoffret spridda över perrongen och spåren.
- Vi upptäckte det först när vi skulle sätta ner ljuset. Sedan började vi gå runt och titta och såg ännu mer.
Sawaryn tog flera bilder av kvarlevorna som han visar upp för kkurirens reporter. Han berättar hur han vid två tillfällen under måndagskvällen förgäves försökte förmå polisen att ombesörja en noggrannare städning av olycksplatsen.
- Jag tog fruktansvärt illa vid mig, säger han.
Ansvaret för att sanera olycksplatsen låg på Västra Sörmlands räddningstjänst genom avtal med Trafikverket. Ställföreträdande räddningschefen Mattias Gårdholt beklagar det obehag som kvarlämnade delar av olycksoffret kan ha orsakat allmänheten. Han påpekar dock på att det är en mycket svår uppgift att göra olycksplatser lik den vid tågstationen fläckfri.
- Det är omöjligt att få upp allt. Små rester finns alltid kvar, men det får absolut aldrig bli fråga om större kroppsdelar.
Insatsen vid perrongen var ytterst obehaglig även för räddningsmanskapet som deltog, säger Gårdholt.
- Men det är vårt jobb att göra och vi gör det så bra vi kan.