Kuriren testar uteserveringarnas tillgänglighet

Att kunna fika på en uteservering ses som en självklarhet för de flesta. Men för den som är rullstolsburen begränsas möjligheterna. Katrineholms-Kuriren följde med Robert Larsson i permobil för att testa tillgängligheten på tre av uteserveringarna i Katrineholm.

Katrineholm2012-07-24 11:59

Första stoppet är Subway, den nyaste uteserveringen i stan. Till en början går allt bra. Robert Larsson kan lätt ta sig fram till ett av borden på ytterkanten. Eftersom bordet bara har ett ben i mitten fungerar det att köra tätt intill med permobilen. Men kort därefter uppstår problemen. För att beställa måste Robert Larsson ta sig in i Subways lokaler. Två trappsteg stänger honom ute, ramp saknas. Där inne finns även toaletten, utifall att sådant behov skulle uppstå.

- Här har det brutit mot plan- och bygglagen, säger Robert Larsson.

Plan- och bygglagen innebär bland annat att när man bygger om och bygger nytt, så ska man bygga så att byggnaderna blir tillgängliga även för personer med funktionshinder.

Nästa stopp är Hembagarens konditori på Köpmangatan. Här är situationen den samma. De är lätt för Robert Larsson att placera sig vid ett bord. Men trappor utestänger honom från möjligheten att beställa inne på kaféet och att besöka toaletten.

- Jag har en funktionsnedsättning. Men det är samhället som gör mig handikappad i och med att tillgängligheten inte fungerar, säger Robert Larsson.

Sista stoppet är Coffee Lounge som Robert Larsson ger sitt högsta betyg av de tre serveringarna.

Borden är de bästa hittills med stora bordskivor och möjlighet att komma tätt intill med permobilen. Kaféet ligger i markplan så det är inget problem för Robert Larsson att köra in i lokalen. Här kan han precis som alla andra spana in hur bakverken ser ut innan han bestämmer sig för vad han vill ha. Ett besök på toaletten ska inte heller vara ett problem enligt kafépersonalen. Precis som alla andra kunder är Robert Larsson hänvisad till toaletten i gallerians källarplan. Men hiss och handikapptoalett finns. Men redan inne på HM, där hissen finns, uppstår det första problemet.

- Jag kommer inte åt hissknappen, konstaterar Robert Larsson.

På varsin sida om hissdörren finns larmbågar utplacerade. Hissknappen till vänster om en av larmbågarna är omöjlig för Robert Larsson att nå. Utrymmet är för smalt och han kan inte köra tillräckligt nära med permobilen. Väl nere på källarplan lyser den enda handikapptoaletten rött. Efter en lång stund inser vi att det inte är för att det är upptaget. Den är trasig.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om