Potthålen blir bara fler och fler på riksväg 56 mellan Katrineholm och Äs. I söndags åkte tidningen ut för att räkna hur många det rörde sig om. I riktning mot Äs fanns 51 potthål, medan det i riktning mot Katrineholm var 81 stycken. Totalt alltså 132 potthål.
Trafikverket har tidigare berättat att vägen egentligen skulle ha asfalterats om för länge sen. Anledningen till att det inte har blivit så beror på att den ska byggas om till mötesfri väg med mitträcke, en byggstart som nu är nära förestående. För några veckor sedan sa myndighetens projektledare för vägunderhåll, Peter Miinalainen, att en större lagning troligtvis kommer att ske i vår eller sommar.
– Det skulle behövas ny asfaltering, men det vore dumt att lägga pengar på ny beläggning eftersom vägen ska göras om. Men hålen måste vi laga. Förmodligen kommer vi därför att göra någon form av större åtgärd i vår eller sommar, för det tar ett tag innan den nya vägen är färdig, sa Peter Miinalainen.
Då rörde det sig om ett trettiotal hål. Nu har siffran alltså växt explosionsartat, vilket fått bilisten Birgitta Lovén att ryta ifrån. Hon har sommarhus utanför Katrineholm och åker på vägen då och då när hon ska in till stan.
– Det känns som att de struntar i att laga vägen bara för att den ska byggas om. Nu när det har varit snöväder har den dessutom varit oskrapad och osaltad. Jag vet att man ska köra försiktigt, men man kan inte väja för både isvalkar och potthål. Det är bilägarna som får ta kostnaden, trots att det är vi som betalar skatt i det här landet, säger Birgitta Lovén.
Enligt Trafikverkets uppgifter lades ny asfalt på delar av sträckan under 2018, likaså 2012. För 17 år sedan, alltså 2005, asfalterades hela sträckan om. Nu meddelar myndigheten att entreprenören Terranor kommer att försöka laga potthålen så snart som möjligt.
– De kan inte laga potthålen direkt eftersom det har kommit snö, men så fort vädret tillåter åker de dit med kallmassa. Eftersom asfaltsverken inte är öppna går det inte att få tag på varm asfalt förrän i vår, så det är bara kallmassa som finns att tillgå just nu, säger Johan Pettersson, projektingenjör vid Trafikverket.