Kullbergskas nya magnetkamera – för 17 miljoner

Nu kommer vårdköerna att minska. I alla fall för den som väntar på undersökning med magnetkamera. Kullbergska sjukhuset har köpt in den senaste modellen av magnetkamera – för 17 miljoner kronor.

Monica Johansson (S), ordförande regionstyrelsen, klipper bandet under invigningen av Kullbergska sjukhusets nya magnetkamera.

Monica Johansson (S), ordförande regionstyrelsen, klipper bandet under invigningen av Kullbergska sjukhusets nya magnetkamera.

Foto: André Johansson

Katrineholm2022-06-16 11:58

Väntetiderna för en undersökning med magnetkamera har varit upp emot sju månader under vissa perioder. Nu kommer köerna att minska på sikt. I veckan invigdes Kullbergska sjukhusets nya magnetkamera. Den har varit i full gång sedan två månader tillbaka.

– Just nu undersöker vi ungefär sju bokade patienter varje dag. Tio personer totalt om man räknar med akuta fall, säger Ingela Egestål Brithén, vårdenhetschef för radiologiska kliniken.

Tidigare har ungefär 3 000 patienter per år behövt åka till framför allt Eskilstuna för en undersökning. Det kommer många slippa nu. Just nu, med den nya kameran, är väntetiden för en undersökning i Katrineholm ungefär en månad, med 80 patienter i kö. Väntetiden kan stiga något i sommar på grund av semesterperioder.

– Vi jobbar ihop med Eskilstuna, som har tre maskiner, som fortfarande tar emot patienter från Katrineholm. Så vissa kan fortfarande få åka dit. Magnetkameran är en jättevinst för de akuta fallen i Katrineholm, säger Roberth Johansson, sektionsledare.

Ingela Egestål Brithén fyller på:

– På sikt kommer vi att märka av kortare köer, framför allt i Eskilstuna.

undefined
Roberth Johansson, sektionsledare, och Mattias Claesson (C), regionrådet, testar magnetfältet under invigningen.

Kameran är av den senaste och starkaste modellen vilket effektiviserar varje undersökning. En helkroppsundersökning tar 25 minuter, och ett knä kan undersökas på 15 minuter. Roberth Johansson förklarar magnetkameran i korta drag:

– I maskinen, som väger tre ton, finns 14 liter flytande helium med en temperatur på minus 269 grader. Det skapar ett magnetfält. För att kunna ta bilder krävs det i princip bara en patient som innehåller vatten. Kameran ger inte ifrån sig någon strålning alls.

Det finns fortfarande risker eftersom maskinen skapar ett kraftigt magnetfält – 60 000 gånger starkare än jordens. Sjukhuset arbetar mycket med säkerheten eftersom misstag har orsakat olyckor runt om i världen.

– Magnetfältet är alltid igång, oavsett om någon undersöks eller inte, säger Ingela Egestål Brithé.

Inga magnetiska föremål får tas in i rummet, som exempelvis örhängen eller rullatorer. Därför utbildas alla som rör sig i lokalerna. Alltifrån lokalvårdare till läkare.

Planeringen för den nya magnetkameran började redan 2013. Tanken var att den skulle vara på plats under 2017. Arbetet blev försenat och upphandlingen startade först 2019.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!