Kullbergska sjukhuset samlar in till Ukraina

Karolinska sjukhuset i Stockholm anordnar transporter till de ukrainska sjukhusen. Nu vill Kullbergska sjukhuset vara med på tåget och samla in mat och material.

Kullbergska sjukhuset i Katrineholm, tillsammans med allmänheten, samlar in material till krigsdrabbade Ukraina och deras sjukhus.

Kullbergska sjukhuset i Katrineholm, tillsammans med allmänheten, samlar in material till krigsdrabbade Ukraina och deras sjukhus.

Foto: Carina Bergius

Katrineholm2022-03-07 20:58

Ryssland fortsätter att bombardera städer i Ukraina och civila tvingas fly för sina liv och försöker lämna sitt hemland. Sedan kriget utbröt den 24 februari har flera sjukhus i Ukraina haft det svårt att ta hand om sina patienter. Nu väntas det komma hjälp från Sverige och Katrineholm.

Karolinska sjukhuset har ordnat humanitära transporter till Ukraina och deras sjukhus. På transportern som skickas iväg finns det bland annat: mat, hygienartiklar, filtar/täcke, blöjor och djurfoder. När Kullbergska sjukhuset i Katrineholm fick reda på den här informationen – ville de vara med och bidra. 

Narkosläkaren på Kullbergska, Ludmila Tsvetkova, gick ut som talesperson för initiativet. Hon började med att kolla vad Kullbergska hade att skicka och sedan gick hon även ut på sociala medier och frågade katrineholmarna om de hade saker som de kunde skänka bort. 

– Vi har fått grejer och insamlingen är pågående. I lördags var det tre personer från Katrineholm som kom in och hade samlat grejer tillsammans med sina vänner, säger Ludmila Tsvetkova.

Ludmila är född och uppväxt i Belarus. Hon har inte mycket band till Ukraina men för henne är det en självklarhet att hjälpa Ukraina i denna jobbiga stund och se till att sjukhusen har tillräckligt.

– Allt vad man ser är förskräckligt. Det spelar ingen roll vart man bor eller vart man kommer ifrån. Man vill hjälpa till.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!