På torsdagen höll kommunen tillsammans med Tegelstaden bygg och ansvarig arkitekt en pressträff om torghuset. Bara en del av kiosken i den gamla arkadbyggnaden finns kvar, men i mitten av nästa vecka räknar Tegelstaden med att riva även den delen. Därefter kan markarbetet börja.
– När vi rivit det här kommer vår markentreprenör och ta vid med ledningsarbeten och flytta olika schakt. När det är gjort, och jag skulle tro att det är ett jobb som tar cirka en månad, då kommer pålning att ske här ute för grundsättning av huset. Sen är byggnationen i gång, säger Tegelstadens platschef Anders Malmberg.
När kan man se antydan till ett hus?
– Jag skulle tro att det blir efter semestrarna.
Om cirka två år väntas huset stå färdigt. Torghuset är det första steget till att göra om Katrineholms centrum. Tidningen har tidigare berättat om kommunens planer på att förtäta Triangeln, området mellan resecentrum, Vasabron och Kvarnenkorsningen, och flytta busstationen.
– Det känns jättekul att vi kommer till skott med den här första utvecklingen av centrum. Vi behöver också få till mer grönt i området. Det finns lite tankar på hur man skulle kunna utveckla den andra sidan av torghuset, mot där busstationen är idag, med en park kombinerat med torg, säger kommunstyrelsens ordförande Johan Söderberg (S).
– Typ som järnvägsparken fast på den här sidan, fyller vice kommunstyrelseordförande Christer Sundqvist (M) i.
Kommer man ha kvar biltrafiken längs Fabriksgatan?
– Det görs en trafikutredning, men jag har svårt att se att vi skulle ta bort all biltrafik där. Kanske gör man om gatan till en ännu mer lugn stadsgata. Om vi tar bort biltrafiken är risken att det blir mer trafik på andra småvägar, säger Johan Söderberg.
En del katrineholmare anser att för mycket yta av torget försvinner i och med det nya huset.
– Man kan ganska tydligt se att vi tar inte hela torget, vi tar en liten bit av torget för den här byggnationen. All verksamhet vi haft tidigare på torget kommer vi kunna fortsätta ha.
Enligt Jackie Vu, fastighetschef på Tegelstaden, finns redan ett intresse från privatpersoner att bosätta sig i huset.
– Det är en del folk som har hört av sig och är intresserade av att ställa sig i kö.
Butikslokalerna, har ni några intressenter där?
– Vi har två intressenter som vi håller på och diskuterar med. Det kan bli väldigt bra faktiskt. Det är kontor och kanske en restaurang som är på gång här.
Arkitekten Olov Gynt, från White arkitekter, har ritat huset. Han har varit med länge i det här projektet, som under åren bytt skepnad från guld till att nu bli vitt och grönt.
– Vi började med det här guldhuset som egentligen var ett arv från en tidigare tävling. Jag var väl aldrig riktigt hemma i den idén så jag välkomnar att det blev en diskussion kring färgvalet. Däremot har vi behållit en bit av guldaccenten, bland annat i gångpassagen där det finns ett smycke av guld och även i fönstersättningen i sockelvåningen.
Inspirationen till att välja grönt glaserat tegel i fasaden kommer från en annan byggnad i stan.
– Byggnaden där Arbetsförmedlingen sitter har grönt glaserat tegel och så finns det i andra detaljer som man kan se om man går runt här på torget.